Yaklaşan seçimler, büyük bir heyecanla beklenirken yaşadığımız, sevdiğimiz bağlılığımızın devam ettiği hatta her günümüzün, her sohbetimizin, her bir araya gelişte vazgeçilmez konumuz olan Darende ile ilgili ne yapıyoruz? Sadece konuşmak yetmiyor. Siyasî düşüncesi, fikri ne olursa olsun 31 Mart sabahı herkes normal yaşamına devam edecek. Başkan kim olursa olsun hepimize, herkese düşen Darende için koşturmak olmalıdır. "Bugün Allah için ne yaptın?" sözünden hareketle Darende`miz için fikir, proje ve gelişim sağlayacak düşünceleri ortak bir platformla bir araya getirip, makul olanları hayata geçirmeliyiz.
İşte bu noktada biraz sıkıntı var. Bugün herhangi bir işyerine, birkaç kişinin bir arada olduğu bir topluma gitseniz doğal olarak siyaset konuşulurken `İlçenin hangi projelere ihtiyacı var?` konusunu sizce kaç kişi dillendiriyor? İlla birilerinden beklemek doğru değil.
Elbette ki, başkan ve ekibi bu çalışmalarda öncü olacak. İlçemizin idarecileri, önde gelen isimleri fikirleriyle, güçleriyle bu işlere el atacak ancak vatandaş olarak yaşadığımız şehirde neye ihtiyacımız var bunu dile getirebiliyor muyuz? Hangi sorunlarımız çözüm bekliyor? Yetkililer hangi problemleri çözebilmiş, hangileri neticeye ulaşamamış? Bu ve benzeri sorularla -daha da genişleterek- kendimizi sorgulayalım.
Genel anlamda ifade etmek gerekirse, yöneticilerin yanında yanlış bir adım attığında `burada yanlış yaptık` diyebilen ve bunu kabul ederek bazen geri vites bazen de freni kullanabilen kaç kişi var. `Padişahım çok yaşa` düşüncesi ile hareket edip, doğruları yanında bulundukları yöneticilerle paylaşmayanlar sizce samimi mi?
Maalesef toplumsal bir hastalık olan dedikodu etme yerine, açık yüreklilik ve sözle kendimizi, sorunlarımızı dile getirsek, hepimiz işin bir ucundan tutsak kötü mü olur? Bu meseleye gelince sorunu ahlaken çözmemiz lazım. Aslında boş sözlerin sebebi işsizlik. İnsanların çalışmaktan boş durmaya zamanı olmasa bu tür şeyler de azalır. Başkasının hesabını tutma yerine kendi hesabıyla, işiyle ilgilenenler hem verimli, hem de sevimli olur. Bu anlamda ilçede istihdam alanlarının oluşturulmasına çok acil ihtiyaç var. İşte vizyon bu noktada devreye girecek.
Her şeyiyle yatırıma hazır bir Organize Sanayi Bölgemiz var, ancak bu güne kadar ne doğru dürüst arsa satışı, ne de yatırımcıdan bahsedemeyiz. Bir yerlerde yanlış yapılıyor, önemli olan o noktayı bulmak. Hani bir hikâye vardır, üretim yapan bir fabrikada teknik bir sorun nedeniyle çalışma durmuş. Hemen usta çağırmışlar, adam gelmiş incelemiş ve bir yere çekiçle vurmuş, sistem yeniden çalışmış. Ardından firmaya bir fatura gelmiş, astronomik bir para istenmiş. Patron bir çekiç vurulması karşılığında o kadar para istenmesine karşı çıkarak detay istemiş. Fatura açıklamasında, 1 lira servis hizmetinden bahsedilip geri kalanını da `çekicin nereye vurulacağını bilme becerisi` olarak kaydedilmiş. Biz de gerekirse teknik insanlardan, profesyonel yönetim sistemlerinden yararlanmayı bilmeliyiz.
Önemli olan ilçemizin gelişmesi ise adını "Darende Ortak Akıl Heyeti" diye koyduğum, her kesimi kapsayan, projeler üreten iş ve icraat ortaya koyacak bir gurubun oluşmasını sağlamalıyız. Bunun adına ister Kent Konseyi deyin isterseniz başka bir şey ama ortak akılla hareket edecek, sorunları çözmede herkesin fikrini alabilecek, isteyenin katkı sunabileceği bir platformu Darende`de oluşturmalıyız.
Köşelerinde yazacak, Darende için üretecek fikri olmayanlar ancak şikâyet ederler. Aynı metni aktar döndür yaz. Belki duyan olur diye, destan yaz, tefrika diz, çırpın dur ama nafile.
Bir süre önce yayınlanan yazıma yorum yapan "Yekta" rumuzlu okurum soruyor, "Sorunları tartışacaksak lütfen daha dişe dokunur, içinde büyük fikirler barındıran problemleri konuşalım. Terminal eyvallah büyük bir sorun. Ama mezbahane nedir arkadaş!!! Darende`nin bir kongre merkezi var mı? Bir gençlik merkezi var mı? Bir tiyatro sergi alanı var mı?" Yorumcu haklı konulara temas etmiş, belki bazılarına `uçuk hayaller` olarak gelebilir ama bugün gençlerimizin yararlanacağı, bir sosyal tesisimiz olmadığından sağda solda vakit geçiriyorlar. İnternet kafelerde zaman öldürüyorlar. Bir konferans salonu olmaması yine büyük bir eksiklik. Kültürlülükten bahsederken böylesi bir ihtiyacın henüz giderilememiş olması sizce normal mi?
Bu ve benzeri örnekleri çoğaltılabilecek konuları yeni dönemde hep birlikte çözmek için ayrışmadan kaynaşıp neticelendirmeliyiz.
Yeni yılla birlikte gazetemizde (baskılı nüshasında değişiklik yaptık, sırada inşallah internet sayfamız var) görsel bazı düzenlemeler yaptık. Bugüne kadar yazı ve fikirleriyle gazetemizde köşe yazarlığı yapan Yusuf Çiçek ve Zeliha Güneş`e bugüne kadar vermiş oldukları katkılarından dolayı teşekkür ediyorum, herhangi bir sorun yaşamadık, kan değişimi gerekiyordu. Yenilenme sürecinde yeni isimleri sütunlarımızda göreceksiniz.
Bu arada fiyat değişikliğine gitmedik ve yıllık abonelik bedelimiz 40 TL olarak devam ediyor. Bu ücreti de internet bankacılığı veya posta çeki hesaplarımıza `ihmal etmeden` yatırırsanız seviniriz.
Yeni yılın sevgi, umut ve güzellikleri getirmesi temennisi ile?
Hesap numaralarımız:
Ajans B Ltd. Şti. - Darende Haber Gazetesi
Ziraat Bankası Darende Şubesi
IBAN: TR820001000320522411405001
Posta Çeki: 5871370 Nolu hesap