Ömer HİDAYET


Korona Sosyal Terimler Sözlüğü


1-COVİD-19: Dünyaya yaıyılan öldürücü virüsün ,küresel sermaye arasında yaygınlaşması düşünülen yeni kod adı.

2-PANDEMİ: Bir gece ansızın geldiğinde, büyük küçük, yaşılı genç, zengin fakir, alim, cahil ayırımı yapmadan gelen davetsiz misafirin , tüm dünyayı ziyaret etmiş,  sosyal hayattaki diğer adı.

3-SOSYAL MESAFE: A)Her türlü, üçkağıtçı, kaypak, işbirlikçi, mendebur, menfur, mülevves, arkadan vuran, iki yüzlü, zor günlerde bırakıp gidenlere karşı, uygulayacığımız mesafenin adı.

B)Şeytanın hertürlü hilesine, nefsin hertürlü oyununa, muhaletetin hertürlü itham ve fırsatçılığan karşı oluşturulacak altın masafe.

D)Kolay, ucuz, çilesi çekilmememiş , benim senden ne farkım var diyerek her ikbala, her makama sazan balığı misali atlamamak, makam ve mevkilere kaşı uygulayacağımız sosyal mesafe,görev verilir ama istenmez diyerek her şeye maydanoz olmamanın, onurlu ve itibarlı  olmanın vedahi temkinli olmanın başka adı.

4-ENTÜBE: Hertürlü iyilik ve ikram karşısında ,sosyal ilişkilerini ayarlamayan, iyi nedir, kötülük nerden gelir diye ferasetten uzak insanların bir müddet bağlandığı, sosyal enfeksiyon yollarının açılması için koruma altına alınan, kişiye uygulanan , izalasyon faaliyeti. Anne uyarmış olmamış, baba uyarmış, kötülük yapmaya devem etmiş, öğretmen uyarmış tınmamaış, kanun ceza kesmiş sırıtmış, yasa çıkmış ben onuda delmesine bilirim diyen kötülere karşı iyi bir karantina ve yoğun bakım sosyal ünitesi..nefsin yola gelip , uslanması için, ramazanın son on gününüde selatini camilerinde inzivaya girmek gibi , diğer faliyetelerin zorlu ve soylu adı.

5-KARANTİNA: Doğal kamp, müthiş bir nefse muhasebesine girmek,  durmak ve dinlenmek, kaosun, kargaşanın, koşuşturmanın haz ve hız limitlerinin çoktan tükendiği günümüz insanı için, dur dinlen ve arkada kalan ruhunu bedeninle yeniden barıştır demenin diğer adı. Beyaz adamlar, siyahileri sürekli koşmaya ve acele etmeye mecbur ediyorlarmış.. koştur koştur bir hayat . Bir ara köleler olduğu yerde çivi misali çakılı beklemeye başlamışlar, beyaz adamlar tedirgin ve teleşlı , “-Ne bekliyorsunuz, koşsanıza” deyince,  içlerinden biri “Arkada kalan ruhlarımızı bekliyoruz” demiş.. İşte yorulan ruhlarımızın ,bedenlerimizle buluşması için iyi bir mola..Çağlar ötesinden gelen kutsal ve kurtarıcı sese kulak verme işi,”Bir yerde veba salgını varsa, oradan ayrılmayın , oraya da girmeyin” mukaddes sözünü tekrar takrar hatırlamak.

6-FİLYASYON: Tüm keyfi ve nefsani hile zincirlerinin, son ikigün  içinde, kimlerle görüştün, kimle buluştun, kimle hasbihal ettiğini tesbit ederek, derhal sonlandrılması, kötülüğün yeryüzünden silinmesi, rahmet ve mağfiretin yeryüzüne yayılması için başta kendimizden, sonra herkesin  uygulaması gereken, kötülük yayan  ilişkelerin  zincir ağını  kırmak için , gelişitirilmiş mükemmel bir önleme ve sosyal tedbir yolu.

7- VİRÜS AŞISI: “Kendinize yapılmasını istemediğniz birşeyi, başkasına yapmayın, hadisi şerifini ,hayatımızın orta yerine heykel gibi dikmek..İsrailoğullarından, taşlanacek bir günahkarın “içinizde bu işi daha önce hiç yapmamış, birinin ilk taşı atmasını istiyorum” diyerek insanlığın yüzüne bir şamar gibi indirdiği, gerçek ilaç ve sosyal bağışıklık sisteminin diğer adı.Nefsi dizginleme ve murakabe işinin , her bünyeye kolayca  bağışıklık kazandıran, sosyal  aşının başka bir adı.

8-SAĞLIK ÇALIŞANLARI: Her türlü övgü, taltif, minnet duygularımızın yetersiz kaldığı, ,yürekleri everest dağı kadar görev aşkıyla dolu, fedakarlıkları ummanlar misali sonsuz insanların diğer adı..Çocuklarından ayrı kalarak, çocuk merhametine, annelerinden uzak kalarak anne şefkatine denizlerdeki  su damlaları sayısınca layık  çalışanlarımız..Bir ömür şükran ,minnet ve samimiyetle  hatırlayacağımız müstesna insanlar topluluğu..

9-SAĞLIK BAKANI: Her hafta, basın karşısına çıkarak,sesinde  bir milletin acılarının toplandığı titreşimi, yüzünde tüm hasta ve acı çekenlerin  hüznünü ve burukluğunu yaşayan, iyileşen hasta sayılarını söylerken, sanki kendisi iyileşmiş gibi , güven ve huzur telkin eden açıklamaları ile örnek ve övünç kaynağımız devlet adamı..

10-BİLİM KURULU: Senkoronize olmuş, nitelikli, asla şan ve şöhret peşinde olmayan,işlerini amatör bir ruhla profesyonelce yapan,   kamuoyuna saat saat, gün gün lüzumu kadar açıklamaları ile güven veren, umut aşılayan, ölçülü, dengeli, bir birinin sözünü asla kesmeyen,kısır  tartışma içine girmeyen,  konuşurken kelimeleri kuyumcu titizliği içinde tek tek seçen, toplumu hiç bir zaman kaos ve kargaşaya  sevk edecek ifade ve kelime kullanmayan,en küçük yanlış anlaşılmalara  meydan vermeden bizleri aydınlatan, ailemizden biri olarak kabul ettiğimiz  güzel insanlar topluluğu.

11-CUMHURBAŞKANI: “Dicle kenarında bir kurt aşırsa bir koyunu, gelir adli ilahi Ömer’den sorar O’nu” anlayışını satır satır, sadrında yaşayan, milletinin selameti için gecesini gündüzünden ayırmayan,  her türlü tedbiri zamanında alan,  altmış ülkeye tıbbi ve insani yardım yapan, tüm kabine başkan ve üyeleri ile fedakarca çalışan devlet adamlığının , milletin adamı , gönüllerin kahramanı , mazlum ve mağdurların kimsesi olan , dünya liderinin müstesna ismi..

Sürçü lisan ettik ise affola, şifa dolu  ve sağlıklı güzel günlerde buluşmak dileğiyle, hayırlı ramazanlar, hayırlı bayramlar.

Açıklama:Bu yazı, tıp ilminin ilke ve kurallarına asla gölge düşürmeden, hiç bir yanlış anlaşılmaya meydan vermeden, yaşadığımız bu süreci,  farklı bir dil ile kaleme aldığımız, beyin fırtınası yaptığımız  bir çalışmadır. Başta sağlık çalışanlarımıza, güvenlik görevlilerine,vefa destek guruplarına, emeği geçen herkese,  tüm gönüllü ve kamu çalışanlarımıza teşekkürü bir borç bilyoruz . Bu uğurda hayatını kaybeden insanlarımızı rahmet ve minnetle yad etmeyi , hastalarımıza şifa dilemeyi insani bir görev biliyoruz.