Bu makalemizde gençlerimizin cami ile irtibatları nasıl kurulabilir? sorusuna bazı öneri ve tekliflerde bulunacağım.
Günümüzde camiler, bulunduğu mahallede yaygın din eğitiminin merkezi olmaktan çıkarak sadece sınırlı sayıda yaşlı cemaatle vakit namazlarının eda edildiği mekanlara dönüşmüş durumdadır. 7’den 70’e cami cemaatinin çeşitliliğini artırmada din görevlisi kardeşlerimize çok görevler düşmektedir. Diyanet İşleri Başkalığımız Din görevlisi hocalarımızın kurumsal aidiyetlerini geliştirici çalışmalar yapmalı, memur zihniyetinden ziyade hasbiliği, dava ahlakını öne çıkarmalı, sevgi ve saygıya dayalı bir iş zihniyetini yerleştirmelidir. Bundan gençlik çalışmaları olumlu yönde etkilenecektir. Onun için heyecanı yüksek, nitelikli, mesleki yeterlilikleri mükemmel personel yetiştirmek ideal olmalıdır.
Cami hizmetlerinde din görevlilerimiz lider olabilecek yeterlilikteki gençleri tespit etmeli ve onlardan ana kadro olacak bir takım kurmalıdırlar. Bu takımın eğitiminde toplumda rol model olmuş sevilen, güvenilen saygın şahsiyetlerden istifade edilmelidir. Bilinmelidir ki, gençler, akranlarını ve kendi yaşlarına daha yakın insanlara yakınlık duyarlar. Bu da gençlerin cami ile olan bağlarını daha iyi kuvvetlendirir.
Camilerimizde “cami gençlik topluluğu” platformu oluşturulmalıdır. Bu platforma gençlerden üye kaydının yapılması sağlanmalıdır. Oluşturulan takımda görev alan gençler bu işin motor görevini yürütmeli, sorunlu gençleri tespit edip onların; iktisadi, itikadi, ahlakî, ailevi, kültürel sorunlarıyla yakından ilgilenmelidirler. Yine bu platform, cami dışı sportif faaliyetler, piknik, kırlarda kamp ve kültür gezileri gibi organizasyonlar tertip etmeli, gençler arasında sevgi ve saygı bağlarının güçlenmesine katkı sağlamalıdır. Çünkü gençlerin zihinsel ve bedensel olarak zararlı akım ve alışkanlıklardan korunması bu tarz alternatiflerin geliştirilmesi ile mümkün olacaktır.
Gençlerin cami ile bağlılığını sağlamada “ödül” odaklı çalışmalar da yapılmalıdır. Örneğin, 40 gün sabah namazına devam eden gençlere Konya belediyesinin yaptığı gibi bisiklet, 40 Hadis ezberleyen gençlere laptop hediye etmek gibi.. Bütün bu hizmetlerin yapılmasında destek bir bütçeye ve sponsorlara ihtiyaç vardır. Bu yardım, ya Türkiye Diyanet Vakfı’ndan ya da cami cemaatinin varlıklı olanlarından sağlanabilir. Burada Din Görevlisinin aktif ve sosyal girişimciliği çok önemlidir.
Cami müştemilatı gençlerin ilgisini çekecek, sosyal, kültürel, sportif etkinliklere açık hale getirilmelidir. Bu sebeple camilere mimari, estetik ve temizlik açısından genç kitlelere hitap edebilecek bir görünüm kazandırılmalıdır. Mesela genç kızlarımız için abdest alma ve namaz kılma ortamları sağlıklı bir şekilde hazırlanmalıdır. Çoğu camilerimizde kadınların namaz kılması ve diğer faaliyetlere katılması için yeterli özel imkânlar sağlanmamıştır.
Üniversite kampüs camilerimize atanacak olan din görevlileri her yönüyle özel yetiştirilmeli ve seçilmelidir. Her ne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı gençlik merkezleri açmışsa da bu merkezlerin içi yeterince doldurulamamaktadır. Buralarda öğrencilere yönelik şu faaliyetler yapılabilir: Seher Buluşmaları adı altında sabah namazları kılındıktan sonra kahvaltı ikram edilebilir. Kandil geceleri programları canlı bir şekilde öğrenci-halk kaynaşmalarına dönüştürülebilir. Camilerin avlusunda kamelya ve şark köşeleri düzenlenebilir. Milli birlik ve bütünlüğümüzü güçlendirmek için Türkiye Buluşuyor adı altında öğrenci buluşmaları sağlanabilir. Kız öğrencilere dönük cami merkezli “Hanımeli Gençlik Merkezleri” açılabilir. Burada; şiir, edebiyat, el sanatları, İslam sanatları, seminer, sunum, spor aktiviteleri ve çeşitli yarışmalar gibi faaliyetler yapılabilir.
Rabbim bu ümmeti bütün fertleriyle cami irtibatlı bir hayat yaşamaktan alıkoymasın.