M. Nazmi Değirmenci


Başına saksımı düştü?


Öncelikle Darendeli olmaktan iftihar ettiğimi belirterek başlamak istedim, ne güzel bir duruş sergilediniz var olun. Mazisindeki vatanperver, bayrak sevdalısı, milli duruşuyla her daim devletinin yanına olan Darendeliler; yerlerini, yurtlarını, evlerini, barklarını gönülleri gibi bayrakla donatıp, kurtuluş savaşında Maraş savunması için Darende´den giden 300 atlı gibi Zeytin Dalı Harekâtı´na katılmak için askerlik şubesinin yolunu tuttular. Somuncu Baba Külliyesi´nde toplanıp ordumuzun muzaffer olması için dua ettiler. Sağ olun, var olun, o yüce makamda dualarınız kabul olur inşallah.

?Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlattırılan kentin 2018 yılı tanıtım filminde, ilçemize geniş yer verildi? başlığı vardı Darende Haber Gazetesi sitesinde, bir müjde gibi sunulmuştu, oysa bu haber, gazetede daha farklı verilmeliydi. Darende´miz yıllarca aynı özelik ve güzellikleriyle yanı başlarındaydı. Yeni görüldü, duyuldu. Bunu gören, duyan yalnız Malatya Büyükşehir Belediyesi mi oldu? Diğer tanıtım görev ve sorumluluklarını üstlenen kurumlar nerde? Bunu anlatmalıydı, bunun serzenişinde olmalıydı.

Sevindirici, doğru bir tespit, olması ve yapılması gereken hak edilmiş uzun soluklu bir kazanımın sergilenme çalışmasıdır. Bir söz vardır, yanlıştan dönme için kullanılır  ?başına saksımı düştü? özet olarak bu sözü söylemek geldi içimden,  neden mi? fırsatınız var ise geçmiş yıllarda yapılan Malatya tanıtım çalışmalarına bir bakın, bunu çok net görebilirsiniz. Malatya tanıtım faaliyeti yapma görevini üstlenen bütün birimler için söylüyorum. Yetkin ağızlardan defaten duymuşumdur ?hep Darende mi olacak, Malatya´nın başka ilçeleri de var, eşitliği bozamayız? ifadesini. Bu izahta hangi eşitlikten bahsediliyordu anlayamazdım. Açıklamasız kısa cevaplardı bunlar. Şehir tanıtımında neyin eşitliği olacaktı, güzel olan ne varsa Malatya tanıtımında hakkı olan yerini almalıydı. Her ilçeye şu kadar sayfa ayırdık, şu kadar görsel şu kadar yazılı bilgi koyuyoruz oh be ne güzel adalet. Var olan bu bakış açısının Malatya tanıtımından sorumlu her kurumda değişmesi gerekir. Darende, Türkiye turizm haritasın da olmayı hak eden güzellikler ihtiva eder. Bunun kıymeti bilinmeli tanıtımı yapılmalı, bu bakış acısı şuna benziyor bir sınıfta çalışmış çabalamış öne çıkmış çalışkan öğrenciye sen biraz dur bekle, diğerlerini senin seviyene getireyim anlayışı. Bunu bir Malatya turizm çalıştayın da en yetkili ağızdan duymuştum. Haklı değerlendirmeler yapılmalı, hele de il bazlı tanıtım çalışmalarında mikro milliyetçilik yapılmamalı, bakın bir örnek vermek istiyorum Malatya kültürel kazanımlar ve tanıtım etkinlikleri içerisinde bu güne kadar Darende´de metfun İstanbul un manevi fatihi, Şeyh Hamid-i veli Somuncu Baba ve Divan-ı Hulusi Darendevi adlı eseriyle son yüz yılın en önemli divan şairi olarak kabul edilen Darendeli Osman Hulusi Ateş efendiyle alakalı olarak Malatya da tanıtım etkinlikleri dâhilinde basılmış dağıtılmış bir eser yoktur. Bu bir örnek bunu çoğalta bilirim Ozan mescidi, Balaban içmeceleri.

Malatya turizmi için öne çıkaranlar bu eşitleme Malatya profilinde diğer etkinliklerde yapılmıyor. DAP a sunulan projelerden Tohta kanyonu projesi geçmedi.  Ama Malatya ölçekli sunulan projelerden, içerisinde Malatya kültür müdürlüğünün üzerinde önemle durduğu Levent vadisi projesi geçti, Arapkir ve Pütürge projeleri geçti. İyi mi anlatamadık? kim anlatacaktı! levent vadisini kurula kimler anlattı? Acaba,  birde Tohma Kanyonu projesini anlatsalar mıydı? Gecen yıllarda keşfettiğimiz DAP´a sunulmak üzere Ozan kanyonu ile alakalı projeyi kim hazırlamalı merak ediyorum.

Abdurrahman Erzincan-i anma programı Balaban buluşmasıyla alakalı olarak kültür bakanlığından destek talebi içerikli yazışma Malatya kültür müdürlüğüne verilmiş, organizasyonu planlayan Balaban Kültür Derneği ve yeni Balaban spor kulübü yetkilileri Malatya kültür müdürlüğünün de destekleriyle talebin olumlu gelmesini ümitle bekliyor.