M. Nazmi Değirmenci


​​​​​​Sağlık turizminde Darende’nin geleceği parlak

Darende, sağlık turizminde bölgenin çekim merkezi olacak


Darende’miz gönüllerdeki maneviyat boşluğunun doldurulduğu berrak bir pınardır. Manevi atmosferi yüksek bu güzel gül beldesinde; Somuncu Baba ve Hulusi Efendinin iklimi, bizleri hakka yakınlaştırır, gönlümüzdeki huzurumuzu sabrımızı çoğaltır, yaratandan gelen her cefaya razı olmamıza fayda sağlar. Hüsnü kalple yaptığımız dualarımız kabul görür, manevi sıkıntılarımızı giderip, mâsivâdan kurtuluruz. Gönül ağrılarımızın giderildiği bu seçkin belde de, bedeni ağrılarımıza şifa sunacak önemli bir sağlık merkezi ‘Hulusi Efendi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ tamamlanmak üzere.  

Darende’mizde yapılan Hulusi Efendi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi´ bölgenin içerisinde jeotermal tedavinin yapılacağı ilk merkez olacak. Dilimize, yaşamımıza yabancı bir tanım olan ‘fizik tedavi rehabilitasyon’ u bundan sonra çokça konuşacağız, gidip geleceğiz, ağrımıza, sızımıza, yavaşlayan hareketlerimize yeni bir alternatif tedavimiz olacak.  Peki nedir fizik tedavi rehabilitasyon?  Kimine göre yaşlılıktan, kimine göre tembellikten ama asıl olan doğuştan veya sonradan vücudumuzda kaybettiğimiz hareketlerimizin tedavi edilmesi,  psikolojik olarak desteklenmesidir. Fizik tedaviyle günlük yaşamımızda bağımsız hale gelebilme imkânı sunulmaktadır. İnsan yükü zordur der büyükler, Rabbim kimseyi elden, ayaktan, akıldan, baştan etmesin.

Bugün yapımı hızla devam eden 20 yatak kapasiteli Darende Hulusi Efendi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi geçmiş aylarda gazetemizde haber yapıldı. Bu ayrıntılı açıklamada önemli bir ifade vardı “Tamamlandığında yüzlerce kişiye ‘ekmek kapısı’ da olacak.”  iddialı bir ifade evet. Bu yatırım sağlık önceliğinin yanı sıra bölgeye ekonomik girdiler sağlıyacak bir kazanımdır. Bu merkezin artırılabilir bir konumda planlanmış olması da önemlidir. Gelecekte bütün ülkeye yönelik hizmet üretebilme olasılığı doğru hesaplamış bir ayrıntıdır.    

Darende artık turizmle iç içedir. Turizm bana göre alternatif gelir konumundan çıkıp, asıl unsurlar arasında yerini almalıdır. Mevcut konumda daha üretken nasıl oluna bilirliğin yöntemleri tartışılmalı, uygulama kolaylıklar sunulmalıdır. Turizmde tek aktiviteli planlama ve satışlar cazibesini yitirmiştir. Turizm çeşitliliği artık sektörün önemli kriterlerinden biridir.   Bölgesel bir kalkınmada turizm ön plana çıkarılmış ise kesinlikle çeşitliliğin bütün bir yıla yayılması gerekmektedir. Bu bağlamda Hulusi Efendi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Darende için turizm çeşitliliğidir. İçerisinde bir büyük 2 küçük termal havuzun bulunduğu, müstakil oda havuzları ile Hulusi Efendi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi nin jeotermal tedavi ve iyileştirme uygulamalarının yapılacağı önemli bir merkez konumuna geleceği ümidindeyiz. Emeği geçenlere teşekkürler.

Hüsnü YELBAY
15.12.2019 05:34:09
Çok güzel bir hizmet alanı. İnsanlara hizmet etmenin hele de sağlık alanında deva olmanın vereceği huzur tartışılmaz. Bu konuda hizmeti geçen ve geçecek olanlar teşekkür ederim. Ayrica doğup büyüdüğüm Darendemi,ze ne kadar hizmet yapılsa azdır. Çünkü geçmişinde bölgesinin kültür merkezlerinden olmasının haklı gururunu taşımaktadır.