Zor zamanların kahramanları: İtfaiyeciler

Yangından trafik kazalarına, patlama ve göçükten sel, fırtına, deprem ve çığ gibi doğal afetlere, hayvan kurtarmadan parmakta sıkışan yüzüğü çıkarmaya kadar birçok olaya müdahale eden itfaiyeciler, görevleri uğruna canlarını hiçe sayıyor.

Zor zamanların kahramanları: İtfaiyeciler
Gündem 25.09.2019 22:29:23 4086 0

Yangından trafik kazalarına, patlama ve göçükten sel, fırtına, deprem ve çığ gibi doğal afetlere, hayvan kurtarmadan parmakta sıkışan yüzüğü çıkarmaya kadar birçok olaya müdahale eden itfaiyeciler, görevleri uğruna canlarını hiçe sayıyor.

Mesaileri sırasında yaşanabilecek olaylara karşı daima hazır kıta bekleyen itfaiyeciler, zor zamanlarda tüm imkânlarını seferber ederek insanların yardımına koşuyor.

Komşu ilçelerle beraber geniş bir sorumluluk sahasına sahip olan Darende itfaiye ekipleri, gelen ihbarlar için ortalama 15 saniyede komuta merkezinden ayrılıyor.

Vardiya değişimlerini "itfaiyeci duası" ile gerçekleştiren "yangın savaşçıları", zinde kalmak için de sürekli spor yapıyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Darende İtfaiye Amiri Seyfullah Karcı, İtfaiye Haftası dolayısıyla gazetemiz muhabirine, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Komuta merkezinde iki hatlı ihbar telefonlarının bulunduğu ve bütün konuşmaların kayıt altına alındığını anlatan Karcı, başı dara düşen herkesin kendilerini aradığını söyledi.

"İtfaiye" denildiğinde akıllara sadece yangın geldiğini dile getiren Karcı, şöyle konuştu:

"Görevlerimiz arasında depremden tutun da su altı arama kurtarmaya, trafik kazalarından patlama ve göçüklere, enkazdan, sarp kayalıklardan, mağara ve kuyulardan kurtarmaya, sel, fırtına, deprem, çığ gibi doğal afetlerde arama kurtarmadan, evcil ya da vahşi hayvanları kurtarmaya, vücuda saplanan metal parçaları çıkarmadan insanları teselli etmeye kadar sıra dışı müdahaleler de var. Acil durumların olduğu yerlerde daima itfaiye vardır.?

Karcı, vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi adına eğitimler de düzenlediklerini ifade ederek, "Darende itfaiyesi olarak öğrencilere ve vatandaşlara eğitim veriyoruz. Birçok farklı eğitimler yansıra, özellikle sonbahar aylarında hem soba kullanımı ile ilgili hem de yangın konusunda uyarılarımızı yapıyor, eğitimler veriyoruz." dedi.

Karcı, olaylara müdahale sırasında adeta zamanla yarıştıklarına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Göreve giderken trafikteki veya yolda hareket halindeki araçlar bize çok hızlı yol vermeliler. Vatandaşlarımız araçlarını olası acil durumları düşünerek park etmeliler. Böyle aksilikler olmadığı sürece biz itfaiyeciler olaylara zamanında müdahale ediyoruz. Vatandaşlarımız duyarlı ama yine de gerek yol verirken gerek park ederken bu konuda vatandaşlarımızdan biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz."

İtfaiye Amiri Karcı, son olarak 15 personel ve 3 araçla hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.

?Gittiğimiz tüm olaylarda acı ve hüzün var?

5 yıldır itfaiyede görev yapan Derviş Özkan da gittikleri tüm olaylarda acı ve hüzün olduğunu belirterek, kendisini en çok etkileyen olaylardan birinin müdahale ettikleri trafik kazaları olduğunu söyledi.

Özkan, geçtiğimiz yıl 7 kişinin hayatını kaybettiği çok sayıda yaralının olduğu otobüs kazasına izinli olmasına rağmen ilk müdahale edenlerden olduğunu ifade ederek, ?Bu meslekte izinliyim diye bir şey yok. Kaza haberini aldığımızda amirimiz durumun kötü olduğunu söyleyince hemen olaya müdahil olduk. Bu tarz olaylara baktığımızda hepsi çok acı ve gözyaşı dolu. Kazanın hemen ardın vardığımızda henüz her şey çok sıcaktı. Her taraf ölü ve yaralı insanlarla doluydu. Otobüsün içi dışından daha kötü durumdaydı. Çok ağır durumda olan insanlar, parçalanmış vücutlar otobüsün içine girmeye cesaret edebilen yoktu. İnsanlar üst üste yığılmış her yerde kan kokusu vardı. Böylesi bir durumda kimse olmak istemezken ben ve arkadaşlarım elinden gelen her şeyi yapmak için gayret ettik. Bu dramı atlattıktan sonra uzun bir süre normale dönebilmeye çalıştım.? dedi.

?İnsanların bizi anlayışla karşılamasını istiyoruz?

İtfaiye eri Bilal Bayer ise ilk etapta insanların ?nerde kaldınız? diye tepki gösterdiğini belirterek, ?Olay yerine vardığımızda insanlar o anki ruh hali ile nerde kaldınız diye bize tepki gösteriyor. Can ve mal güvenliğini sağladıktan sonra ise minnettarlığını ifade ediyorlar. Biz sadece insan hayatı ile ilgilenmiyoruz tüm canlılar için aynı görev bilinci ile hareket ediyoruz. Bizim için ne olursa olsun hayatlar kutsaldır. Görevimiz ve mesleğimiz gereği milletimizin her zaman emrindeyiz.? dedi.

Evden çıkarken eşlerinin her gün dua ettiğini kaydeden genç itfaiyeci Bayer, ?Biz de güvenlik güçleri gibi evden ayrılırken helallik istiyoruz. Zor bir meslek herkesin uzaklaşmak isteği olaya siz koşuyorsunuz. Küçük bir hata hayatınıza ve başka hayatlara mal olabiliyor. Biz bu toprakların çocuğuyuz ve her zaman başı dara düşmüş tüm canlıların hizmetindeyiz.? diye konuştu.