Zafer Şehitleri dualarla anıldı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 101`inci yıl dönümü dolayısıyla Darende´de törenler düzenlendi.

Zafer Şehitleri dualarla anıldı
Gündem 18.03.2016 16:43:03 2091 0

 

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 101`inci yıl dönümü dolayısıyla Darende´de törenler düzenlendi.

Darende´deki ilk törende Hükümet Konağı önündeki Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Daha sonra Hasan Gazi Türbesi ve Şehitler Abidesi´nde dua merasimi düzenlendi. İlçe Müftüsü Ahmet Varol tarafından yaptırılan duanın ardından abide gezildi.

Meslek Teknik Eğitim Merkezi Salonun da düzenlenen etkinlikte de öğrenciler günün anlamına ilişkin şiir ve hazırladıkları kompozisyonları sundu.

?Kefensiz yatan o vatan evlatlarını unutmayacağız!?

Törende bir konuşma yapan Mehmet İzzet Paşa Ortaokulu Müdürü Metin Demir, Türk kurtuluş ve istiklal mücadelesinin en hazin sahnelerine sahip olan Çanakkale savaşının üzerinden 101 yıl değil yüzyıllar bile geçse Türk milleti olarak, bu vatanın kara bağrında kefensiz yatan o vatan evlatlarının asla unutulmayacağını söyledi. Demir: ?Anadolu halkı Sarıkamış felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken Çanakkale savaşı patlak verdi. Sarıkamış dağlarında insanüstü şartlarda düşmana tek bir kurşun dahi atamadan ne acı ki doksan bin askerimiz donarak can verdi. Fakat Anadolu halkı tüm bu olumsuzluklara rağmen çoluk çocuk kadın erkek genç yaşlı demeden Çanakkale için seferber olmuş ve gerek savaşarak gerekse cephe gerisinde askerlerimize destek olarak büyük bir dayanışma göstermiştir.? dedi.

Çanakkale´yi geçilemez yapan kahramanların minnetle anıldığını belirten Demir; ?Size Çanakkale ile ilgili bir anıdan bahsetmek istiyorum. Çanakkale´de görev yapan bir hemşirenin anı defterinde yazılanlarına göre 1915 baharı Çanakkale sırtları sadece top tüfek sesleriyle değil yaralı askerlerimizin iniltileriyle de yankılanıyordu; çünkü yaralı Mehmetçiklerimize malzeme sıkıntısından dolayı ameliyatlar narkozsuz yapılıyordu. Narkozsuz ameliyatlara dayanabilmeleri içinse onlara bir sopaya sarılmış keçe parçaları ısırtılıyordu. Allah´tan başka hiç bir şeyden korkmayan askerlerimiz vatan toprağını düşman çizmesiyle çiğnetmemek için belki birkaç dakika sonra öleceğini bile bile siperlerde direnmiş ve tüm dünyaya Çanakkale geçilmez dedirtmiştir.? ifadelerini kullandı.

Çanakkale Zaferini anlatan gösterimin ardından savaş sırasında askerlerin yemeklerdeki öğünler hakkında bir sunum yapıldı. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenler öğrencilere ödül verildi.

Törene Kaymakam Ali Türk, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Rauf Özgenç, Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Emniyet Müdürü H. Ejder Çelikkaya, İlçe Milli eğitim Müdürü Fevzi İnce, resmi kurumların müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve gaziler katıldı.

Öte yandan İlçe Müftülüğü tarafından din görevlilerince okunan Kur´an-ı Kerim hatimleri  Sabah namazında yapılan dua ile bağışlandı.

Müftü Ahmet Varol yaptığı vaazda, milletimizin şanlı tarihindeki önemli sayfalardan biri olan Çanakkale Zaferinin hatırasını canlı tutmanın, bugünkü nesillerin ilk vazifesi olması gerektiğini söyledi.