Yunus Emre Enstitüsü Ajandasında Somuncu Baba Hazretleri’ne Yer Verildi

Yunus Emre Enstitüsü Ajandasında Somuncu Baba Hazretleri’ne Yer Verildi

Yunus Emre Enstitüsü Ajandasında Somuncu Baba Hazretleri’ne Yer Verildi
Gündem 10.01.2023 11:11:00 2973 0

Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Türk Kültüründen Yapraklar” temalı hazırlanan 2023 ajandasında, Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) Hazretleri’ne yer verildi.

Türk kültürel diplomasisinin önemli aktörlerinden olan Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Türkiye’yi, kültürel mirasını, dilini, kültürünü ve sanatını tanıtmak, dünya toplumlarının Türkiye'yi daha yakından ve doğru bir şekilde tanınmasını sağlamak maksadıyla özel olarak hazırlanan ajanda meraklılarıyla buluştu.

Anadolu'nun düşünüş tarzının, entelektüel birikiminin, kültürünün, manevi önderlerinin, sanatının ve dilinin işlendiği ajandada, Somuncu Baba Hazretleri'nin yaşadığı döneme dair bilgi ve görsellere yer verildi.

İngilizce, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinde dünyanın dört bir yanında dağıtımı yapılan ajandada, Somuncu Baba’ya ilişkin ‘Darende’de vefat etmiştir’ denilerek şu bilgiler paylaşıldı;

“Asıl adı Şeyh Hamid-i Veli olup Osmanlı Kuruluş Dönemi mutasavvıfı ve âlimidir. Anadolu'yu manevi fetih için gelen Horasan erenlerinden bir aileye mensuptur. Bursa'da çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırında, somun pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar, Müminler" nidasıyla insanlara somun dağıttığı için, halk arasında "Somuncu Baba lakabıyla anılırdı. Bursa Ulu Cami'nin açılış hutbesini okuyan Şeyh Hamid-i Veli, hutbede Fatiha suresini yedi farklı şekilde yorumladı. Hutbeyi dinleyen padişah başta olmak üzere tüm halkın teveccühünü kazanan Somuncu Baba, şöhretten sakındığı için Bursa'dan ayrılarak Aksaray'a geldi. 1412 yılında Malatya'nın Darende ilçesinde vefat eden Somuncu Baba, talebesi Hacı Bayram-1 Veli ile İstanbul’un fethini sağlayan manevi iklimin başlangıç noktası oldu.”

Türk kırmızısı tema rengi ile tasarlanan ajanda, zengin içerik ve farklı dil seçeneğiyle kullanıcılarının masalarında yerini alıyor.