Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ilçemizde üretimi yapılan yerli ve milli tohumluk patates çeşitlerinin hasadı gerçekleştirildi.
Patates tohumunda dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce gerçekleştirilen ıslah çalışmaları sonrası geliştirilen 4 yerli çeşidin deneme ekimlerinin ardından üretimi de Darende ilçesinde gerçekleştiriliyor.
Bu yıl 1100 dönüme ekilen "Ünlenen", "Onaran", "Murat bey" ve "Levent bey" tohumluk patateslerin hasadından yaklaşık 6 bin ton ürün hasadı yapıldı.
Patates üretimini gerçekleştiren Selanik Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bengi, ilçemizde geliştirilen patates tohumunun üretimini yaptıklarını belirtti.
“Burayı seçmemizin nedeni toprakları kaliteli”
Türkiye tarafından üretimi yapılan yerli ve milli patates tohumlarının üretimini gerçekleştirerek çiftçilerin kullanımına sunduklarını anlatan Bengi, "Bunların tamamı Türkiye'de geliştirilen yerli tohumlar. Biz bu yerli tohumların üretimini Darende bölgesinde yapıyoruz. Pazarlamasını da Niğde'de depoda biraz muhafaza ettikten sonra yüzde 70'lik bölümünü ülkemiz çiftçilerine kalanı ise yabancı ülkelere satıyoruz. Yaklaşık 5 bin 500 ton ürün elde ediyoruz. Burayı seçmemizin nedeni rakımı yüksek, toprak kaliteli, mübadele şansımız var, ilaç kullanımı minimum ve arazi bulmak daha kolay." dedi.
Ürettikleri tohumluk patatesleri Türkiye'nin her tarafına gönderdiklerini ve çiftçiler tarafından rağbet gördüğünü anlatan Bengi, bu noktada dışa bağımlılığın ortadan kalkması için çalışmalarını sürdüklerini söyledi.
Benli, tohum üretimini arttırmayı hedeflediklerini anlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sağlıklı patates tohumu için olmazsa olmaz bir yer burası. Türkiye'de patates tohumluğu alan olarak bakarsak 1. sırada gelir bu bölge. Yani bu bölgede üretimi artırmayı düşünüyoruz. Her geçen yıl da zaten yerli tohumumuzu çoğaltıyoruz, Avrupa'dan gelen tohumu azaltıyoruz. Yani bu yıl şirketimizin almış olduğu bir karar var, kesinlikle yurt dışından gelen tohumu artık almıyoruz. Tamamen yerli tohumu çoğaltımına yöneldik. Tamamen yerli tohum üreteceğiz. Devlet desteği verilirse 4-5 yıl içerisinde yerli tohumumuz çoğalabilir. Çoğaldığı zamanda yurt dışı bağımlılığımız tamamen gidebiliriz."
Ürettikleri patates tohumlarının üstün özelliklerinin olduğunu ve bu nedenle çiftçilerin büyük rağbet gösterdiğini anlatan Benli, "Türkiye'de yerli tohumu duyan herkes her yerden talep ediyor. Türkiye'nin öbür ucundan bile talep var. Yurt dışından bile çok fazla talep ediliyor. Geçenlerde beni Kazakistan'dan aradılar illa 'Türk tohumu istiyoruz, bunu duyduk, sizi takip ediyoruz en azından bir tırda olsa denemelik istiyoruz' diye istediler. Karını zararını aramadan tanıtım amaçlı yerli tohumumuzu kesinlikle göndereceğiz." ifadelerini kullandı.
"Bundan sonra Darende patates ile anılacak"
Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca da Darende'nin gelecekte patates üretiminde önemli bir konuma geleceğini belirterek, yerli tohumların geliştirilmesine her türlü desteği vermekten mutlu olduklarını söyledi.
Oda olarak üretimin artırılması ve yerli üreticilerin patatese yönelmesi için eğitim ve destek çalışması başlattıklarını ifade eden Karaca, "Oda olarak üreten çiftçimizin yanında olmak ve üretimin artırılması için elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Bugüne kadar Niğde patates ile anılıyordu bundan sonra Darende patates ile anılacak. Üretim için dışarıdan gelen tüm firmaların sorunlarının çözümünde her zaman yanlarında olacağız. Darende'nin tarımının daha ileri seviyelere taşıyacağımızdan emin ve iddialıyız. Patates ile birlikte ürün yelpazesi gelişmiş, katma değeri yüksek ürünlere yönlendirme çalışmalarımız devam edecek, çiftçilerimizin de endüstriyel üretime katılması bizleri sevindirecektir." dedi.