Yeniköy, Malatya´nın en büyük üretim merkezi olacak

Geçtiğimiz yıllarda Yeniköy Mahallesi´nde ilk defa ticari olarak yetiştirilmeye başlanılan bademden elde edilen yüksek verim ve her yıl 20 bin yeni fidanın dikilmesi sonucunda Yeniköy Mahallesi önümüzdeki 10 yıl içinde Malatya´nın en büyük badem üretim m

Yeniköy, Malatya´nın en büyük üretim merkezi olacak
Gündem 12.10.2019 15:10:06 3129 0

Geçtiğimiz yıllarda Yeniköy Mahallesi´nde  ilk defa ticari olarak yetiştirilmeye başlanılan bademden elde edilen yüksek verim ve her yıl 20 bin yeni fidanın dikilmesi sonucunda Yeniköy Mahallesi önümüzdeki 10 yıl içinde Malatya´nın en büyük badem üretim merkezi haline gelecek.

Üretim yapılabilir tarım alanı büyüklüğü bakımında ilçemizde ilk sıralarda bulunan Yeniköy Mahallesi´nde yaklaşık 35 bin dönüm alanda susuz tarım yapılıyor.

Çiftçiler buğday, arpa, mısır, pancar ve kayısı gibi ürünlerin yanı sıra bölgeye uyum sağlayan ve son yıllarda hızla yaygınlaşan ticari değeri oldukça yüksek bademe ilgi artıyor.

Badem üreticisi Levent Baş gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, hasat döneminin başladığını bildirerek, rakımı yüksek bu topraklarda beş yıl önce yapılan inceleme ve denemelerin ardından 50 bini aşkın badem fidanının dikildiğini söyledi.

Kaliteli ve getirisi yüksek olan bademin değişen iklim koşullarında üretimini daha kolay olduğuna değinen Baş, ?Kayısıya göre dekar başına verimi yüksek hem de işçiliği çok az. Kayısıdan daha geç çiçek açtığı için de zirai don olayı olmuyor. Burası kırsal olduğu için su yok. Biz kayısı yerine badem tercih ettik ve şuan da 6 bine yakın badem fidanımız var. İlçemizde ilk defa ben badem yetiştiricisi oldum. Bu yetiştirdiğim bahçe herkesin gelip örnek aldığı, bilgi edindiği referans bahçedir. Herkes gelir burada görür, tecrübe edinir ve yetiştirmeye karar verir. Bende badem yetiştirme merakı bir arkadaşım vardı o söyledi. Sonra araştırdım tabi, yetkilileri getirip analiz inceleme yaptırdım. Onlar çok uygun olduğunu söyleyince bu şekilde başladım.? dedi.

?Mahallemizin 55 bin dönüm arazisi var, biz sadece 3 bin dönümünde badem yetiştiriyoruz?

Baş, bölgenin en kaliteli bademini yetiştirdiklerini anlatarak, ?Yeniköy Mahallesi´nde toplamda 50 bini aşkın badem ağacı var. Verimde olan ağaç sayımız 15 bin civarında. Bahar döneminde ise 18 bin fidan dikimi yapılacak. Burada yetişen ağaçlarımız henüz genç diyebiliriz o yüzden biz şuan ağaç başı 3 ile 5 kilo arasında badem alabiliyoruz. Normalde 10 kiloya kadar alınabiliyor lakin bizim suyumuz olmadığı için verim otomatikman yarıya düşüyor. Mahallemizde çok hızlı bir şekilde badem üretiminin artmasının sebebi ise hem badem için uygun topraklarımızın olması hem de burada yetişen ürünlerin yetkililerin ifade ettiğine göre havasından kaynaklanan aroma ve lezzeti çok yüksek. Buda yetiştirdiğimiz ürünlerin ticari değerinin artmasını sağlıyor.? diye konuştu.

?10 yıl içinde 200 bini aşkın badem ağacımız olacak?

Çiftçi Levent Baş, mahallelerinin gelecekte Malatya´nın en büyük badem üretim sahasına dönüşeceğini ifade ederek şunları söyledi;

?Mahallemizde bu yıl 35 ton civarında rekolte bekliyoruz. Ağaçlarımız daha çok genç olduğu için bu rakam her yıl ikiye katlanarak artacak. Bizim bu toprakla yetişen bademin ticari satış kaygısı yok. Lezzetli olması ve renginin açık olması tüccarı evinize getiriyor ve ürününüzü oturduğunuz yerden satmanızı sağlıyor. Badem dolara endeksli bir ticari ürün olduğu için kabuklu satış fiyatı şuan için18 TL den rahat bir şekilde alıcı buluyor. İlçemizde badem üretimi sadece burada yapılıyor desek yanlış olmaz. Birkaç mahallemizde yapan var ama bu kadar büyük değil. Dolayısıyla buradaki badem üretimine çiftçilerin ilgisi her geçen yıl katlanarak artıyor. Arazilerimizde çiftçilerimiz ortalama her yıl 15 bin fidan dikiyor. 10 yıl içinde 200 bini aşkın badem ağacımız olacak. Buda yılda 2 bin tona yaklaşık ürün elde edileceği anlamına geliyor. Badem her yerde yetişir diye bir şey yok. Bu yanlış bir bilgi orman ağacı görünse de çok nazlı bir ağaç. Böyle taşlı topraklı yerlerden ziyade dolgun daha kuvvetli topraklı yerleri çok seviyor.?

?Su sorunumuzun çözülmesini istiyoruz?

Baş, son olarak üretimi beşe katlayacak su sorunlarının çözümü için yetkililerin desteğini beklediklerini aktardı.