Yazar Yusuf Kaplan; “Her şehirde bir Darende inşa etmek gerekir”

Yazar Yusuf Kaplan; “Her şehirde bir Darende inşa etmek gerekir”
Gündem 28.09.2021 12:14:00 5895 0

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyelerinden, Medeniyet Tasavvuru Okulu kurucusu Yazar Yusuf Kaplan beraberindeki gençler ile Somuncu Baba Külliyesi’ni ziyaret etti.

Medeniyet Tasavvuru Okulu Öncü Kuşak seferleri kapsamında Anadolu’yu karış karış dolaşan gençlerle bir araya gelen, onlarla sohbet eden Kaplan şunları kaydetti: “Medeniyetler, ruhlarını hayata geçiren omurgaları güçlü olduğu zaman insanlığa umut vadedebilir ve ufuk sunabilirler. Bir medeniyetin omurgası, mensuplarına kazandırdığı ruhun yaşayan ve yaşatan canlı meyvesidir. Ruhsuz beden ölüdür, cansızdır. Bu ruhu daha bir kökleştirmek ve tatmak üzere Anadolu seferlerine çıkmaya başladık”

Darende’de mola veren Yusuf Kaplan sözlerine şu şekilde devam etti.

“Darende, açıkçası dünyadan tecrit edilmiş bir yer. Asıl dünya burası aslında. Asıl yaşanması gereken, nefes alınması gereken, havayla, suyla, tabiatla, ilahi olanla irtibatını en iyi şekilde kuracağı huzuru bulabileceği kendine gelebileceği yer burası. Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretleri Türkiye’nin manevi köşe taşlarından bir tanesidir. Manevi önderlerimizin örnek hayatlarını yansıtacak eserleri ihya ve imar eden Hulusi Efendi Vakfı gibi vakıfların Türkiye genelinde çoğalması gerek. Oluşturulan nezih ortam, manevi ortam, insan gelince burada kendine geliyor. Rahatlıyor nefes alıyor. Somuncu Baba Külliyesi’ne ilk girdiğimde kendi kendime şu soruyu sordum. Cennet olsa nasıl bir yer olur? Herhalde burası gibi olur. Adeta cennetten bir köşe. Bu kadar temiz, bu kadar nezih, insanın aşkınlaştığı, huzuru bulduğu, sükûnu bulduğu yer, içimden geçen buydu. Tüm mekânlar dikkatli bir şekilde korunmuş ter temiz yapılmış. Mimarisi, çevre düzenlemesi, tabiat ve kültür nasıl barışır burada onun örneğini görüyoruz. Her şehirde bir Darende inşaa edilmeli. Bunun üzerine düşünmemiz gerekiyor. Tasavvufi bir merkez olduğu için dünyanın farklı ülkelerinde benzeşimlerini görüyoruz. Balkanlara gittiğinizde Osmanlı’nın mirasını orada görebilirsiniz. Darende ve Bosna Hersek her bakımdan kardeştir, ikiz şehirdir. Darende küçüktür ama dünyası daha büyüktür” dedi.