Yazar Hayati İnanç, “Divan-ı Hulusi-i Darendevi Üzerine” Konferans Verdi

Yazar Hayati İnanç, “Divan-ı Hulusi-i Darendevi Üzerine” Konferans Verdi

Yazar Hayati İnanç, “Divan-ı Hulusi-i Darendevi Üzerine” Konferans Verdi
Gündem 3.01.2023 12:58:00 3562 0

Yazar Hayati İnanç, Üsküdar Belediyesi ve Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı’nın işbirliğinde “Divan-ı Hulusi-i Darendevi Üzerine” konferans verdi.

Üsküdar Belediye Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Hulusi Efendi Vakfı Genel Müdürü Resul Kesenceli, açılışta yaptığı konuşmada, insanları aydınlığa eriştiren maneviyat erenleri arasında yer alan Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) Hazretleri’nin temiz neslinden gelen, Hulusi Efendi’nin, ‘Divan-ı Hulusi-i Darendevi’ adlı eserinin tüm sanat kaygılarından uzak yalnızca insanlığı irşat maksadıyla kaleme alındığını söyledi.

Hulusi Efendi’nin ömrünü insanlığa, hizmete adadığına kaydeden Kesenceli, “Büyük mutasavvıf ve Gönüller Sultanı Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi, her yönüyle aydınlık, ileri fikirli bir bilge ve mutasavvıf olarak bugün oluğu gibi bundan sonra da insanlarımıza ışık ve umut olmaya devam etmektedir. Hulusi Efendi’yi anlamak, muhterem halefi ve evladı vakıf başkanımız Hamid Hamidettin Ateş Efendi’yi anlamaktır. O’nun izindeki gayretlerini müşahede etmek, O’nun irfan ve hizmet geleneğini yaşatmaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından ezbere bildiği 7000 beyit ile Divân Edebiyatı'nın üstatlarından Hayati İnanç, “Divan-ı Hulusi-i Darendevi Üzerine” konferans verdi.

20. yüzyıl mutasavvıf ve divan şairi Hulusi Efendi’nin hayatına değinen ve divanı üzerine sohbet eden İnanç, Hulûsi Efendi’nin memleketimizin maddi ve manevi imarı için çalışmış, ömrünü hayra ve hizmete adamış, cehaletle mücadele etmiş, vefatından sonra da tasarrufu devam eden bir gönül sultanı olduğunu söyledi.

Yazar İnanç, Hulusi Efendi’nin divanının her beytinde Allah’ı hatırlatan, ders veren, kalbi temizleyen, "zikrullah" olan güzel konuların işlendiğini kaydederek, "Bir beyit insana sabahtan akşama kadar yetiyor. Her bir beyiti tarih kokuyor. İslam’ı anlatıyor. Zikri anlatıyor. Kalbi temizliyor. Tamamen tasavvuf, tamamen güzel ahlak dolayısıyla Hulusi Efendi’nin divanının aslında her evde bulunmasını isterim.” dedi.

Hulusi Efendi’nin divanından çeşitli beyitler okuyan İnanç, edebiyatın ve şiirin insan hayatındaki etkisini, kendi hayatından kesitler vererek konferansı tamamladı.

Çok sayıda kişinin katıldığı etkinliğin sonunda İnanç'a, Hulusi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Demir tarafından plaket takdim edildi.