Yaban domuzları çiftçilerin korkulu rüyası oldu

Ekili alanlara zarar veren domuzlar için sürek avına çıkılıyor.

Yaban domuzları çiftçilerin korkulu rüyası oldu
Gündem 1.01.2024 16:34:00 3865 0

İlçemizde, ekili alanlara zarar veren domuzlar için sürek avına çıkılıyor.

Meyve bahçelerine ve ekili alanlara zarar veren domuz sayısının çok artması üzerine mağdur olan mahalle sakinleri sürek avına çıkıyor.

Genellikle Tohma boyundaki sazlık alanlarda yaşayan ve çoğalan yaban domuzu sürüleri, vatandaşlara ait ekili tarım arazilerine zarar vermeleri üzerine başlatılan sürek avında 15’i aşkın domuz etkisiz hale getirildi.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Çaptuğ, yaban domuzlarının yılda iki kez 5 ile 10 yavru doğurabildiklerini belirterek, çiftçiler için çok ciddi sorun olduğunu söyledi.

“Devletimizden destek bekliyoruz”

Çaptuğ, Tohma boyundaki Hisarkale, Güdül, Akçatoprak, Sandıkkaya, Gökyar, Medişeyh ve Ilıca Mahallelerinde üreticilerin tarım yapamaz hale geldiğini aktararak, “Her yıl hızlıca artan domuz popülasyonu birçok bağ be bahçeye ciddi zarar veriyor. Çiftçilerimizin geliri yok oluyor. Bu nedenle yaban domuzların temizlenmesi gerekiyor. Biz mahalle sakinleri olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama yetersiz kalıyor. Devletimizin belirli zamanlarda sürek avı düzenleyerek destek vermesini istiyoruz.” diye konuştu.

"Ya bu deveyi güdeceğiz ya da bu diyardan gideceğiz" diyerek içinde bulunduğu durumu anlatan bir çiftçi de, “Tarlalarımızın, ekinlerimizin hali ortada. Ne varsa mahvediyor. Bunları kontrollü şekilde azaltmaktan başka çare yok. Bu sürülere bir çare bulamazsak ekmeğimizi elimizden alacaklar. 4 mevsim ne eksek diksek zarar veriyor. Bunların yaptığını gavur bile yapmaz” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin yıl içerisinde yaptığı avlarda yaklaşık 150’yi aşkın yaban domuzunun avlandığı da kaydedildi.