Unutulmaya yüz tutmuş bir meslek; terzilik

Bir dönemin en iyi meslekleri arasında gösterilen terzilik, günümüzde eski değerini kaybetmiş durumda.

Unutulmaya yüz tutmuş bir meslek; terzilik
Gündem 22.02.2019 13:51:51 2333 0

Bir dönemin en iyi meslekleri arasında gösterilen terzilik, günümüzde eski değerini kaybetmiş durumda. Darende´de uzun yıllardır terzilik yapan Yusuf Gözüm, bu mesleği yaşatmaya devam edenlerden.

Geçmiş yıllarda ilçemizde 20´yi aşkın terzi dükkânın ve 60´ı aşkın çırağın çalıştığı terzilik, hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte günümüzde eski değerini kaybetmiş durumda.

Mesleği yaşatmaya çalışan isimlerden biri olan hemşehrimiz Yusuf Gözüm, mesleğinin eski değerini kaybetmesini ?üzücü? olduğunu belirtirken hala zamana direnen belli sektörlerden biri olduğunu da ifade etti.

İlçemiz çarşı merkezinde terzilik mesleğini icra eden Gözüm, hazır giyim sektörünün gelişmediği her ailenin kumaştan kendine kıyafet diktirdiği zaman da mesleğe çıraklıktan başladığını belirterek, ?Rahmetli babam, ilkokulu bitirdikten sonra, beni bir terzinin yanına çırak olarak verdi. Yanında çırak olarak işe başladığım ustamla yıllarca çalıştım, daha sonra fabrikalar da ve çeşitli illerde çalışarak mesleği öğrendim.? dedi.

?Darende´de, 80-90 kişi bu işten ekmek yerdi?

Geçmiş ile günümüzü karşılaştırdığında, terzilikte sipariş işinin azaldığını ve eskisi kadar tamir, tadilat, dikim yapılmadığını ifade eden Gözüm, ?Darende´mizde eskiden 20´yi aşkın terzi dükkânın ve 60´ı aşkın çırak bu işten ekmeğini kazanırdı. Halkımız kıyafetlerini terzilere diktirirdi. Hazır giyin bilinmez ve fazla kullanılmazdı. Zamanla birçok meslekte olduğu gibi ilçemizde de geçmiş dönemlerde dükkânı olan 20´yi aşkın terzi esnafı, şimdi 3-4 dükkân olarak devam etmeye çalışıyor.? diye konuştu.

?Gençlerin, bu mesleği yaşatmaya sabrı yok?

Müşteri sayısının zamanla azaldığını ve daha çok bakım, onarım ve katlama işi yaptıklarını anlatan terzi Gözüm, ?Şu anda da terzileri tercih edenlerin, belli yaştaki vatandaş ve memurlar. Sıfırdan bedenine göre kıyafet diktiren ve tercih eden yok. Bu yüzden hazır giyim sektörü bedene göre hitap etmesi ve özellikle kullan at toplumuna hızlı bir şekilde dönüştüğümüz şu günlerde terzilerin de işi yavaş yavaş bitmeye yaklaşıyor. Gençlerimiz bu mesleğe heves etmiyor. Ben 58 yaşımdayım. Kendimden küçük çırak tanımıyorum. Benden küçük yaşta olup mesleğe heves eden, çırak olarak mesleğe başlamış biri yok. Konfeksiyonda veya dikim evlerinde birkaç yıl çalışmış olanlar, dikim ve tadilat yapıyor. Dolayısıyla eski anlamıyla terzilik; yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuş durumda.? diye ifade etti.

Gözüm, son olarak bu mesleği tercih edecek gençlerin çok rahat geçimini sağlayabileceğini dile getirerek, sabır ve emek vermeden hiçbir işte başarılı olunamayacağını da sözlerine ekledi.