TMO'nun kayısı alımı fidan dikimini artırdı

TMO
Gündem 16.12.2020 08:36:00 4577 1

Malatya’daki 8 milyon kayısı ağacından yaklaşık 1,5 milyonuna sahip ilçemiz, TMO'nun kuru kayısı alımıyla birlikte fidan dikiminde rekor bir artış yaşandı. Bu yıl 300 bini aşkın kayısı fidanı sonbahar döneminde toprakla buluştu.

İlçemizde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve hazineye ait atıl tarım arazilerinin çiftçilerin kullanımına açılmasının ardından üretim sahaları iki katına çıktı. Özellikle kırsalda yaşayan hemşehrilerimiz, 70 bin dönümü aşkın yeni kayısı bahçesi kurdu.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı taban fiyatının belirlenmesinin ardından değer kazanan kayısı üretimi, atıl durumdaki arazileri değerlendirmeye açtı. Yeni tip koronavirüs nedeniyle daha izole bir yaşam tercih eden vatandaşlar, köylerindeki susuz arazileri kayısı bahçelerine dönüştürmeye başladı.

Binlerce ailenin geçim kaynağı olan kayısı, kırsal kesimde yeni dikilen bahçelerle birlikte 10 yıl içinde meyve veren kayısı ağacının 5 milyonu bulması bekleniyor.

Nur Fidancılık ilçe Koordinatörü Mehmet Dagdeviren, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, TMO'nun ilk defa kayısı alımı, korona ve hazine arazilerinin tarıma kazandırılması sonrası çiftçilerin kayısı üretimini iki katına çıkarmaya başladığını söyledi.

Malatya genelinde ilk sıradayız

Kayısının değer kazanmasıyla birlikte kayısı üreticilerinin, yeni bahçe kurma ve üretimi artırma çabasına girdiğini kaydeden Dagdeviren, “Kent genelinde her biri 100 binin üzerinde fidan yetiştiren 6 büyük kayısı fidanı üretim tesisi var. Sonbahar döneminde ilk defa ilimiz genelinde üreticiler olarak 1 milyonu aşarak Malatya’ya tarihinde rekor bir fidan satışı gerçekleştirdik.  Bunun en büyük sebebi de TMO'nun kayısı almasıyla birlikte taban fiyatının belirlenmesi oldu. Malatya genelinde kayısı dikimi istatistiklerine baktığımız zaman ilk sırada Darende’yi görüyoruz. Bahar dönemi ile birlikte 500 bini bulacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Dagdeviren, bu yıl ilk defa ilçemiz genelinde 70 bin dönümü aşkın yeni kayısı bahçesi kurulduğunu belirterek, “Hazineye ait atıl tarım arazilerinin çiftçilerin kullanımına açılması da kayısı üreticilerine çok büyük bir fayda sağladı. Yine yeni tip koronavirüs sebebiyle köylerine yatırım yapan aileler, rakımı bin 500’ün üzerindeki arazilerinin tamamını susuz kayısı bahçesine çevirdi. Darende genelinde yıllık ortalama 30-40 bin fidan satışı gerçekleşirken bu yıl inanılmaz bir artışla 400 bini geçtik. Bahar dönemi dikilecek fidanları da hesaplarsak rekor bir yıl olacak.” diye konuştu.

Kayısı üretiminde son yıllarda profesyonel tarıma geçildiğine dikkat çeken Dagdeviren, “Kayısı üreticileri, İl Tarım Müdürlüğü’nün yönlendirmesiyle birlikte meyvecilikte profesyonel üretime geçmiş durumda. Çiftçilerimiz, geçmişten gelen geleneksel meyvecilikten kurtuldu. Şuan yüksek kesimler için beyaz kaba aşı, sulu ve ova olan yerlerde ‘Hacı Haliloglu’ fidanı, zirai dona maruz kalan yerlerde ise ‘Çataloglu’ kayısı fidanını tercih ediyor.” şeklinde konuştu.

Dağdeviren, son olarak bademe de rekor bir talep olduğunu belirterek yaklaşık 35 bin yeni badem fidanı dikimi yapıldığını söylerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: ' kayısı alımı fidan dikimini artırdı