Tavuk üretimi ilçe ekonomisine katkı sağlıyor

TKDK hibe programından yararlanılarak kurulan tavuk çiftlikleri, ilçemiz ekonomisine katkı sağlarken piliç üretiminde önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.

Tavuk üretimi ilçe ekonomisine katkı sağlıyor
17.11.2017 09:24:40 1972 0

Darende´de, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hibe programından yararlanılarak kurulan tavuk çiftlikleri, ilçemiz ekonomisine katkı sağlarken piliç üretiminde önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.

TKDK´nın %60 hibe desteği alınarak kurulan 11 üretim tesisinde, yılda yaklaşık 4 bin ton beyaz et üretiliyor. Banvit firması tarafından yavru ve yem ihtiyacı karşılanan tesisler, 42 günde 25 bin pilici kesime hazır hale getiriyor.

Balaban Mahallesi´nde 13 bin dönümlük araziye kurduğu tesisle, 2 yılda beyaz et üretiminde önemli bir başarı elde eden 30 yaşındaki genç girişimci Metin Uçar, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, kayısıya dayalı geçim anlayışının son 5 yılda yaşanan don olaylarıyla zayıfladığını kaydederek, kırsalda bulunan çiftçi ailelerin alternatif geçim arayışına girdiğini söyledi.

Devlet politikası olarak desteklenen TKDK hibe programlarının yüksek gelir vaat eden girişimci aileler için oldukça avantajlı olduğunu ifade eden Uçar, "Şuan  beldemizdeki kayısı üreticileri değişen iklim koşullarında kayısı yetiştirmeye çalışıyor. Son beş yıldır ilkbahar mevsiminde kayısı dondan etkilendi ve başka geçim kaynağı olmadığı için büyük sıkıntılar yaşanıyor. TKDK´nın yüksek teknoloji ile kurduğu etlik tavuk tesisleri, yılın 12 ayı üretim imkânı verirken aynı zamanda büyük bir kazanç sağlıyor. İmkânlar ölçüsünde bu hibe programından yararlanarak ek gelir olarak kayısı üretimi yapılmalı." dedi.

Uçar, beş yıllık üretim şartı ile 1 milyon 500 bin liralık tesisin teslim edildiği belirterek, "Ben bu tesiste 42 günde kesime hazır hale getirmek üzere piliç yetiştiriyorum, civcivi ve yemi Banvit firması tarafından karşılanıyor. Elektrik, yakıt ve personel gideri haricinde ciddi bir gider bulunmuyor. 60 günde bir yeniden üretime başlıyorsunuz. Yıl içerisinde 200 bin piliç yetiştirip yaklaşık 350 ton beyaz et satıyorum. Tesis her hafta hijyen kontrolünden ve denetlemelerden geçiyor. Sağlıklı bir ortamda ciddi paralar kazanmak için oldukça makul bir yatırım." şeklinde konuştu.

Metin Uçar, ilerleyen yıllarda yeni bir tesis inşa ederek üretimi iki katına çıkaracağını sözlerine ekledi.