Somuncu Baba’nın tarihi Su Değirmeni, Safranbolu tarzında yapıldı.
Kadim komşumuz Gürün'ün Suçatı Mahallesi’nde atıl durumdaki Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba)’nın tarihi Su Değirmeni, Safranbolu tarzı yapıldı.
14. yüzyılda inşa edilen ve asırlardır vakıf mülkü olarak yöre halkına hizmet veren tarihi Somuncu Baba Su Değirmeni, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı’nın başlatmış olduğu imar ve ihya çalışmasıyla Safranbolu tarzında restore edildi.
Değirmenin bakım ve onarım sürecine ilişkin gazetecilere bilgi veren Hulusi Efendi Vakfı Genel Müdürü Abdullah Süren, Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin vakfiyesinde 600 yılı aşkın süre insanlığa hizmet eden su değirmeninin, aynı gelenek ve inançla, aziz milletimize kısa bir süre içerisinde yeniden hizmet vermeye başlayacağını söyledi.
“Yarım asırlık aradan sonra tekrar eski neşvesine kavuşacak”
Osmanlı fermanlarında yer alan ve 1970’lere kadar buğday öğüten su değirmeninin zamanla yıkılarak kullanılamaz hale geldiğini aktaran Süren, “Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) Hazretlerinin vakfiyesindeki değirmenin imarı için geçtiğimiz yıl sıfırdan tadilat çalışmasına başladık. Mimar ve mühendislerimizin Safranbolu tarzında hazırladığı projeyi yüzde doksan oranında tamamladık. Bir zamanlar hoş bir seda ile bereketli buğdayları yöre halkının sofralarına ulaştıran değirmenin mimarisinde doğal Darende taşı kullanıldı. Tavan lambirileri, pencereleri ve kuşak kaplamaları ahşap olarak yapıldı. Zemin döşemeleri ise doğal andezit kaplama olacak şekilde planlandı.” dedi.
“600 yıllık kültürün devam etmesini istiyoruz”
Süren, Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri’nin anısını yaşatmak ve 600 yıllık kültürel hizmeti tekrardan halkın istifadesine sunmak için çalışma başlattıklarını anlatarak şunları söyledi,
“Değirmen, Kayseri-Malatya D 300 karayolunun hemen yanı başındaki Tohma çayı kenarında açılacak. İçerisinde odun ateşinden ekmek fırını ve kafe olacak. Dut ağacından büyük bir su çarkının olacağı değirmen, proje kapsamında kendi elektriğini kendisi üretebilecek. Değirmen, yöre halkının yanı sıra yolcular için önemli bir durak noktası olarak misafirlerini konuk edecek.”
Suçatı Mahallesi sakinlerinden Ali Önder de Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı tarafından imar ve ihyası gerçekleştirilen değirmenin, yarım asır sonra tekrardan insanlığın hizmetine çarkların döneceği için büyük bir heyecan duyduklarını söyledi.
“Bu değirmen bizim için manevi boyutu olan özel bir yer”
Gençlik yıllarında babası ve akrabalarıyla buraya gelerek değirmende buğday öğüttüklerini anlatan Önder, “Bu değirmen bizim için manevi boyutu olan özel bir yer. Tüm yöre halkı, konu komşu herkes bu değirmende ununu yapardı. Buranın unundan yapılan ekmeğin lezzeti ve bereketi çok güzeldi. Yeniden açılacak olması çok anlamlı. Vakıf malına sahip çıkıp ihya edenlerden Allah razı olsun.