Tarihi Zengibar Kalesi, kimliği belirsiz kişilerce sprey boyalarla tahrip edilerek tarihi dokusuna zarar verildi.
Tarihi Zengibar Kalesi, kimliği belirsiz kişilerce sprey boyalarla tahrip edilerek tarihi dokusuna zarar verildi.
Kelede yapılan tahribatı inceleyen, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya bölge koordinatörü Bekir Sözen, tarihe, doğaya, kültüre saygısı olamayan bir gençliğin, ilçemiz için önemli bir kültür mirası olan kale kapısını aşk defterine çevirdiklerini söyledi.
Zengibar Kalesi´nin, Darende´nin önemli bir kültürel değer olduğunu aktaran Sözen;
?Kimliği belirsiz kişiler tarihi kalenin taş kapısını yazı ve resimlerle tahrip etmeleri üzücü bir durum. Belediye, Kaymakamlık, ÇEKÜL, İstanbul Teknik Üniversitesi yani devlet kale için proje geliştirirken, gençlerin bu şekilde yazılarla zarar vermelerini kınıyoruz. Burası birinci derecede sit alanı tarihi bir eser. Bu şekilde tahrip edilmesi alenen suç işlemektir, ağır cezaları bulunmaktadır. Güvenlik güçlerimizin ve yetkililerin bunu yapanları bulması için bir an önce araştırmalarını istiyoruz. İnsan sevdiğinin adını tarihi eserlere değil kalplerine yazmalı. Tarihe, doğaya, kültüre saygısı olmayan bilinçsiz bir gençlik yetişiyor. Bu hepimiz için üzüntü verici bir durumdur.? dedi.
Mahalle sakini Nurettin Ateş ise, gençlerin tarihini bilmeden bu şekilde davranmalarının hem üzücü hem de önemli bir suç olduğunu ifade ederek, ?Tarihi eserlerin duvarlarını yazı tahtasına çevirmek çok geride kalmış, ilkel bir yöntem. Gençlerimizi tarihi eserlere saygılı olmaya davet ediyoruz.? diye konuştu.
Duruma tepki gösteren vatandaşlar da, birinci derece arkeolojik sit alanı olan tescilli tarihi Zengibar Kalesi´ne yapılan bu yapılan bu saygısız hareketlerin bir an önce önüne geçilmesini istedi.