Tarihi Zengibar Kalesi artık ışıl ışıl

Tarihi Zengibar Kalesi, Darende Belediyesi tarafından ışıklandırıldı.

Tarihi Zengibar Kalesi artık ışıl ışıl
Kültür-Sanat 25.05.2017 08:14:31 2245 0

Persler döneminden beri çeşitli uygarlıkların kullandığı, giriş kapısı ve bazı kalıntıları ayakta olan ilçemizdeki Tarihi Zengibar Kalesi, Darende Belediyesi tarafından ışıklandırıldı.

Belediye Başkan Dr. Süleyman Eser, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki en eski eserlerden birisi olan kale kapısının gelecek medeniyetlere ulaşması ve turizme kazandırılması amacıyla ışıklandırılarak yeni bir yol yapıldığını ifade etti.

Başkan Eser, özel bir firmaya hazırlattırılan ?Zengibar Kalesi yolu ve aydınlatma´ projesinin Sivas Anıtlar kurulunca onaylanmasının ardından Fırat Kalkınma Ajansı tarafından tahsis edilen ödenekle ışıklandırma ve yol çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirtti.

Enerji verimliliğinin esas alındığı ışıklandırma çalışmalarında, 15 metre LED ampul kullanıldığını aktaran Eser; ?Yüksek bir kaya yapısı üzerine kurulu bulunan ve Farsça yekpare taş kale anlamındaki ?Seng bar´ kökünden gelen ve günümüzde Zengibar olarak bilinen kale kapısının ilçenin yeni bir turizm yüzü olması için başlattığımız çalışmaların sonuna geldik. İlçemizin son yıllarda artan turizm potansiyelinde alternatif bir gezi alanı olarak değerlendirilecek kalemiz, yeni açılan yol, ışıklandırma ve çevre düzenlemelerinin de yapılmasıyla önemli bir cazibe merkezi olacak. Darende´nin tarihi dokusunun günümüze akseden bir yapısı ve gelecek kuşaklara aktarılmasında sarsılmaz bir miras olacak.? dedi.

?Darende, inanç turizmi açısından önemli bir merkez olacak?

Zengibar Kalesi ışıklandırma ve çevre düzenleme çalışmalarının hazırlanan turizm projelerinin ilk adımlarından biri olduğunu aktaran Başkan Eser; ?Darende´nin saklı kalmış bir cennet olduğunu düşünüyoruz. İlçemizin kalkınması için önceliğimizi turizm olarak belirledik. İnanç ve sağlık turizmi merkezi haline getirmek için şuan ciddi projeler üretiyoruz. Zengibar Kalesi ışıklandırma ve yol çalışmaları, çılgın proje olarak tabir ettiğimiz Kanyon üzerine yaya asma cam köprüsü ve seyir terası için ön bir çalışma olarak görüyoruz. Projelerimiz tamamlandığında ortaya harika bir turizm güzergâhı çıkacak.? diye konuştu.

Denizden yaklaşık 1150 metre yükseklikteki tarihi kalenin ışıklandırılması için 30 bin TL harcandığı, kalenin çevresine 14 projektör yerleştirildiği bildirildi.

Kalenin ışıklandırılmasının çok güzel olduğunu ifade eden bazı vatandaşlar da, yıllardır ilgi ve alakasızlıktan tahrip edilen Zengibar Kalesi´nin, bu şekilde hem sahip çıkılacağını hem de herkesin kolayca ziyaret edebileceğini söyledi.

Tarihi kale, fotoğraf tutkunları için yapılan ışıklandırmayla adeta kartpostallık görüntüler veriyor.