Somuncu Baba'nın Kayseri'deki doğduğu yer keşfedilmeyi bekliyor

Somuncu Baba
Gündem 15.10.2020 17:49:00 4464 0

Somuncu Baba'nın Kayseri'deki doğduğu yer keşfedilmeyi bekliyor

Anadolu erenlerinden olan, "Somuncu Baba" olarak tanınan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri'nin Kayseri'nin Akçakaya Mahallesi'nde doğduğu evi, çilehanesi ve adına yapılan cami keşfedilmeyi bekliyor.

Hacı Bayram Veli, Şeyh Üftade, Molla Fenari gibi manevi şahsiyetlerin hocalığını yapan ve asıl adı "Hamid Hamidüddin" olan Somuncu Baba Hazretleri'nin Talas ilçesine bağlı Akçakaya Mahallesi'ndeki evi, çilehanesi ve camisi, Talas Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda restore edildi.

Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşayan Somuncu Baba Hazretleri’nin, ilk eğitimini Horasan erenlerinden olan babası Şemseddin Musa Kayseri'den aldığı ve ilim alanındaki çalışmalarını Şam, Tebriz, Hoy ve Erdebil'de sürdürdüğü biliniyor.

Daha sonra yerleştiği Aksaray'da hizmetlerde bulunan, Bursa'da "Somuncu Baba" adını alan ve ilçemizde hayata veda eden Somuncu Baba'nın doğum yeri olan Talas ilçesinin Akçakaya Mahallesi, Erciyes ve Ali Dağı'nın arasında kalan küçük bir yerleşim yeri olarak dikkati çekiyor.

Akçakaya, tarihi taş evleri, kaya oyma yerleşimleri ve Somuncu Baba'ya ait mirasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

Talas Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyt Dalgıç, 2017 yılında yapılan tadilat ve çevre düzenlemesi ile Somuncu Baba’nın hatırasına sahip çıktıklarını söyledi.

Dalgıç, buranın geleceği için Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı ile birlikte hareket ettiklerini kaydederek, “Somuncu Baba'nın Akçakaya'da doğup büyüdüğü, o zamanlar yöre halkı tarafından biliniyor. Osmanlı döneminde kendisi adına yapılmış bir de cami mevcut, ayrıca doğduğu ev ve çilehanesi bu şirin mahallede. Talas Belediyesi olarak doğduğu evi, kendisi adına yaptırılan camiyi ve çilehanesini restore ettirdik. Biz buraların sivil toplum kuruluşları eliyle hizmete açılmasını ve devam ettirilmesini arzu ediyorduk. Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı ile Darende'de temas kurduk. Kendileri buraya geldiler, gezdiler. 3 yıldır burasının gelişmesi ve tanıtılması amacıyla birlikte hareket ediyoruz. Darende ile bilinen Somuncu Baba'nın Kayseri ile de anılmasını diliyoruz.” dedi.

Vakıf Genel Müdürü Orhan Dinç, “Bilindiği üzere Anadolu’nun manevi mimarlarından Somuncu Baba Hazretleri Darende’de metfundur. Somuncu Baba Külliyesi’nin hizmetleri Vakfımız tarafından yürütülmektedir. Somuncu Baba Hazretlerinin yaşadığı belde ile Darende arasında gönül köprüsü kurduklarını kaydeden Dinç, “Burada Talas Belediye’miz ile birlikte Somuncu Baba’nın doğduğu evi ve caminin turizme kazandırılması için ortaklaşa çalışma yürütüyoruz. Burada vakfımız tarafından görevlendirilen sürekli bir arkadaşımız, ziyaretçileri ağırlayarak mihmandarlık yapıyor. Amacımız, Darende’de olduğu gibi Şeyh Hamid-i Veli’nin hayatına dair izleri günümüze taşıyarak yaşatmak. Ve yine Anadolu’nun manevi güneşi olmuş büyük evliyanın mirasını gelecek nesillere anlatmak istiyoruz” dedi.