Somuncu Baba´da bayram yoğunluğu

Tarihi ve turistik özelliğinin yanı sıra manevi atmosferi ve mimari yapısıyla dikkatleri üzerine çeken Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi, 3 günlük Ramazan Bayramı tatilinde ziyaretçi akınına uğradı.

Somuncu Baba´da bayram yoğunluğu
Gündem 17.06.2018 20:44:50 1883 0

Tarihi ve turistik özelliğinin yanı sıra manevi atmosferi ve mimari yapısıyla dikkatleri üzerine çeken Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi, 3 günlük Ramazan Bayramı tatilinde ziyaretçi akınına uğradı.

Yurdun dört bir yanından gelen vatandaşlar, asıl adı Şeyh Hamid­i Veli olan ve külliyede kabri bulunan Somuncu Baba Hazretleri ile Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi´nin türbesini ziyaret etmenin yanı sıra tarihi, doğal ve kültürel alanları gezme imkânı buldu.

Külliye ve civarına yoğun ilgi

Bayram tatili boyunca her gün binlerce vatandaş tarafından ziyaret edilen külliyeye gelenler, 14. yüzyıl eseri olan türbe ve tarihi cami ile çevredeki manevi atmosferi teneffüs etti.

 Ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle gelen konukların ibadetlerini rahat bir şekilde yapabilmeleri amacıyla inşa edilen Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzlarını yansıtan külliyedeki yeni cami de vatandaşların ilgi odağı oldu. Ahşap süslemeli tavanı, minber, mihrap ve kürsü üçlemesi, otomasyonlu aydınlatma ve ses sistemlerinin yanı sıra küçük çocuğu bulunan kadın ziyaretçiler için bebek bakım üniteleri bulunan camide namaz kılanlar, fotoğraf ve video kaydı ile de etkilendikleri mekânı görüntüledi.

Müze büyük ilgi topluyor

Hulûsi Efendi Vakfı tarafından her türlü bakım, temizlik ve güvenlik hizmetleri sunulan külliyedeki Darende Somuncu Baba Tanıtım Merkezi de ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz dönemde 485 bin ziyaretçi ile Türkiye´de ziyaret edilen özel müzeler sıralamasında ilk beşe giren merkez, kent müzesi konumu ile de Darende ve yörenin kültürel değerlerini yansıtmasıyla konukların gezdiği alanların başında geliyor.

Ziyaretçilerin rahatı, kullanışlı olması ve her türlü konforu düşünülerek tasarlanan lavabo ve abdest alma mekânları, gelen konuklara ücretsiz hizmet verirken, piknik alanları ve yöresel ürün alış verişleri ile hediyelik eşyaların satıldığı çarşı da vatandaşların ilgisini çekiyor.

Mekânlar gelenleri etkiliyor

Amasya´da yaşayan ve bayram tatilini Malatya´da geçirdiğini söyleyen bir ziyaretçi en son 5 yıl önce geldiği mekândan oldukça etkilendiğini belirtti. ?Gezilecek güzel bir yer herkese burayı görmesini tavsiye ediyorum.? dedi.

Antalya´da inşaat mühendisliği yapan bir başka ziyaretçi ise ilk defa geldiği külliyede çeşitli güzellikleri bir arada bulunduğunu kaydetti. ?Manevi atmosferi harika.? diye konuştu.

Temizlik ve bakım dikkat çekiyor

Alanya´da gemi inşa sanayisinde yöneticilik yapan ziyaretçi de fırsat buldukça geldiği mekânın çok hoşuna gittiğini ifade etti. Hancı? ?Vakfın yaptığı çalışmaları, temiz, bakımlı ortamı ve en önemlisi de manevi atmosferi bakımından keyif verici bir yer. Her yıl daha gelişmiş olarak görüyorum.? ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler: Somuncu Baba bayram yoğunluğu