Somuncu Baba Külliyesi´nde mukabele geleneği

Osmanlı´dan emanet alınan asırlık mukabele geleneği, Anadolu´nun en önemli inanç merkezlerinden Somuncu Baba Külliyesi´nde ve ilçemizdeki camilerde sürdürülüyor.

Somuncu Baba Külliyesi´nde mukabele geleneği
Gündem 9.05.2019 16:12:49 1872 0

Osmanlı´dan emanet alınan asırlık mukabele geleneği, Anadolu´nun en önemli inanç merkezlerinden Somuncu Baba Külliyesi´nde ve ilçemizdeki camilerde sürdürülüyor.

İçerisinde Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) ve Hulusi Efendi Hazretlerinin türbesinin de bulunduğu 14. yüzyıl eseri Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Camisi, Türkiye´de mukabele geleneğin asırlardır sürdürüldüğü önemli merkezlerin başında geliyor.

Genç hafızların güzel sedalarıyla ezbere okuyup, vatandaşların büyük bir muhabbetle takip ettiği mukabele geleneği, günde iki vakit olmak üzere sabah ve öğle namazından sonra gerçekleştiriliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı´na bağlı ilçede hizmet veren Hulusi Efendi Yatılı Kur´an Kursu´nda eğitim gören hafızlar, bu geleneğe sabah ve öğlen liderlik ediyor.

İslam mimarisi ile donatılan caminin imam hatiplerinden Musa Tektaş, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı denilince Kur´an-ı Kerim´in inmeye başladığı ay akla geldiğini, ramazanın da 11 ayın sultanı olmasının buradan kaynaklandığını belirtti.

Müslüman âleminin ramazan ayında kıymet verdiği sünnetlerden bir tanesinin de mukabele sünneti olduğuna dikkat çeken Tektaş, "Mukabele demek bir kişinin okuyup diğer insanların dinlemesi demektir. Bu İslamiyet´ten bu yana hep böyle devam ediyor. Ülkemizde de Osmanlı Devleti´nden bu yana mukabele geleneği hiçbir kesintiye uğramaksızın devam ediyor. İnşallah gelecek kuşaklara da aynı şekilde aktarılacak. Bu bakımdan Somuncu Baba Külliyesi´nde vatandaşlarımızın ve gençlerimizin geniş katılımı ile mukabele geleneği huzur ve bereketiyle devam ediyor.? dedi 

Tektaş, son olarak genç hafızlar tarafından ezbere okunan mukabele geleneğine, gençler tarafından büyük bir ilgi ve alaka gösterilmesi mutluluk verici olduğunu söyledi.

Somuncu Baba Külliyesi´nde mukabeleye katılan vatandaşlardan Tahsin Can da mukabelenin kökeninin Hz. Muhammed (s.a.v.) dönemine dayandığını belirtti.

Can, "Her ramazan Cebrail (a.s.) Peygamber Efendimize o ana kadar inen bütün ayetleri tekrarlıyor. Peygamber Efendimizde o şekilde onu takip ediyor. Bu gelenek ta o zamandan günümüze kadar Müslümanlar tarafından uygulanıyor. Kur´an-ı Kerim´in öğrenilmesi, anlaşılması açısından güzel bir gelenek. Bizde bunu uygulamaya çalışıyoruz. Camilerimiz dolup taşıyor. Camide de hafız arkadaşımız okuyor, bizde onu takip ediyoruz." dedi.

Öte yandan çok sayıda kadın da kendilerine ayrılan bölümde mukabeleyi takip edebiliyor.