Saman işçilerinin zorlu mücadelesi

Farklı şehirlerden ilçemize gelen sezonluk saman işçileri, sıcak havaya rağmen ekmek parası içi ter döküyor

Saman işçilerinin zorlu mücadelesi
24.07.2019 11:54:47 4045 0

Farklı şehirlerden ilçemize gelen sezonluk saman işçileri, sıcak havaya rağmen ekmek parası içi ter döküyor

Arpa hasadının sürdüğü 3 ay boyunca şehir şehir gezerek geçimlerini sürdüren sezonluk saman işçileri, hasat sonrası tarlada kümelenmiş samanları harallara dolduruyor.

İşçiler, yüksek hava sıcaklıklarına rağmen günlük ortalama 150 lira yevmiyeye, 10 saat boyunca ekmek parası için ter döküyor.

Saman işçilerinden 46 yaşındaki Muzaffer Karadere, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, çok uzun yıllardır bu işi yaptıklarını söyledi.

Sıcak havada tozun toprağın için de çalışmanın çok zor olduğunu aktaran Karadere, "Yaz ayı olduğu için havaların sıcaklığından dolayı sabahın erken saatinde işe başlıyoruz. Tozun dumanın arasında ekmek mücadelesi veriyoruz. Saman sezonu 3 ay boyunca devam ediyor. İlk olarak Hatay´dan başlıyoruz. Daha sonra Gaziantep, Darende, Kayseri, Yozgat, Sivas´a doğru gidiyoruz. Bu sezon içerisinde mecburen sıcak da olsa toz toprak da olsa ekmeğimizi kazanmak için çalışmak zorundayız." şeklinde konuştu.

İşçilerden 8 çocuk babası Osman Kehribar da gün boyu tozun içinde işlerinin çok zor ve meşakkatli olduğunu kaydetti.

Sıcak havaya rağmen çalışmak zorunda olduklarını ifade eden Kehribar, "Gün boyu sürekli saman doldurmak ve o tozlu havayı teneffüs etmek tabi ki zor. Ailenizi çocuklarınızı düşününce insan her şeye katlanabiliyor. Ben ailem için çalışmak zorundayım. En iyi yapabildiğim şey budur.? dedi.