Osmanlı yadigarı tarihi Hacılar Taş Köprü restore ediliyor

Osmanlı yadigarı tarihi Hacılar Taş Köprü restore ediliyor

267 yıllık taş köprünün restorasyon çalışmalarına başlandı.

Hacılar Mahallesi'ndeki 267 yıllık taş köprünün kültür mirası olarak gelecek kuşaklara aktarılması için restorasyon çalışmalarına başlandı.

1757 yılında Abidin Paşa tarafından ilçenin Hacılar Mahallesindeki Tohma Çayı üzerine kesme ve kaba taş kullanılarak 2 gözlü kemer şeklinde yaptırılan tarihi taş köprü, aradan geçen zaman içerisinde deprem, sel ve doğal afetlerden etkilenerek yıkılmaya yüz tuttu.

Osmanlı döneminde ipek yolu üzerinde ticaret kervanlarının geçiş güzergahında olduğu bilinen ecdat yadigarı köprü, define avcıları tarafından duvarlarında yapılan kazı ve orta kemer kısmındaki taşların sökülmesiyle ciddi zarar gördü.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi kemer köprü için muhtar ve mahalle sakinlerinin başvurusu üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü bir çalışma başlattı. Geçtiğimiz yıl ihalesi yapılan köprü için restorasyon çalışması başladı.

İlgili makamlardan alınan bilgiye göre, 19 metre boyunda 3 metre genişliğindeki tarihi taş köprünün yöreye özgü kesme taş kullanılarak aslına uygun olarak yıl sonuna kadar bakım-onarım ve tadilat çalışmalarının tamamlanacağı bildirildi.

Hacılar Mahalle Muhtarı Hanifi Kaşdaş, gazetemiz muhabirine, 17. yüzyılda tamamı taş yapı olarak inşa edilen ve asırlar boyu ipek yolu üzerinde ticaret ve bölge halkı tarafından kullanılan köprünün, ilçenin önemli tarihi yapılarından biri olduğunu söyledi.

Geçmişte Tohma Çayında yaşanan sel felaketleri nedeniyle birkaç defa yıkıma uğrayan köprünün onarılarak turizme kazandırılması için Karayolları Genel Müdürlüğünce başlatılan çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getiren Kaşdaş, “Onarım tamamlandığında köprü bölgenin turizminin gelişmesine katkı sağlayacak. Sağolsun karayolları ekipleri geldi. Köprüde kullanılan taşı incelediler. Aynı zamanda sanat tarihçileri geldi onlar da çalıştı. Kurulların tavsiyesi ile güzel bir proje hazırladılar. İhaleyi alan firma da yıllardır köprü restorasyon projelerinde çalışmış. Şuan köprü söküm için kalıba alındı. Temel açma çalışması tamamlandı. Irmağın etrafı taş duvarlarla örülerek köprü ortaya çıkarıldı. Şuan herşey aslına uygun olarak yapılıyor. Ben karayolları, yetkili firma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah devletimize zeval vermesin.” diye konuştu.