Örnek hayırsever-iş insanı; “Abdullah Zaimoğlu”

Örnek hayırsever-iş insanı; “Abdullah Zaimoğlu”
Gündem 29.10.2021 18:46:00 6115 0

Yaptığı hayır hizmetleri ile gönüllere taht kuran kıymetli hemşehrimiz Abdullah Zaimoğlu hayırla yâd ediliyor.

Memleket hassasiyeti ile kalbi çarpan, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretleri’nin duasıyla ilçemiz Zaimoğlu Çarşı Camii’nin yapılmasını üstlenen Abdullah Zaimoğlu, önceki ay Adana’da 89 yaşında aramızdan ayrıldı.

Yarım asrı aşkın ticaret hayatında  “dürüst ve çalışkan” olmayı kendisine şiar edinen Zaimoglu,  memleketine ve Adana’ya yapmış olduğu sayısız hizmetlerle daima örnek olacak.

Aslen ilçemizin Kılıçbağı Mahallesi’nden olan ve daha sonra Adana’ya taşınarak burada eğitim alıp ticaret hayatına başlayan kıymetli hemşehrimiz, gurbete giden birçok Darendeliye kapısını açarak iş ve meslek sahibi olmasında büyük emeği bulunuyor.

Ömrü boyunca Darende’nin gelişmesi ve büyümesi için taş üstüne taş koyan herkesi destekleyen, yarım kalan işlere omuz vererek örnek bir vatandaşlık sergileyen memleket sevdalısı Zaimoğlu, Darende Haber gazetesine geçmiş yıllarda vermiş olduğu bir röportajında ahde vefayı şöyle anlatıyor;

“Bizlerin birinci derece asli vazifesi Darende’ye hizmet etmektir. Orada doğduk orada büyüdük. Yapılan hizmetin kötüsü hiçbir zaman olmaz. Bakınız, memleketimizin manevi mimarı Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) ve Cennet mekân Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretleri’nin kabirlerinin bulunduğu Külliye, Dünya’ya örnek bir eser oldu. Biz eski halini de bilirdik şimdiki hâlinde çok şükür gördük. O zamanın ki imkânlara göre de çok güzeldi ama şimdi bir başka güzel oldu. Her yer pırıl pırıl çok gurur duyuyorum. Vakfımız, her şeyin en iyisini en güzelini yapıyor. Rahmetli Hulûsi Efendi Hazretleri her zaman her şeyin en iyisini en güzelini yapmıştı. Allah kendisinden binlerce kez razı olsun. Halefleri muhterem vakıf başkanımız Hamid Hamidettin Ateş Efendi de sancağı her geçen gün ileriye mükemmel bir şekilde götürüyor. Vakıf, gerçekten Darende'ye büyük eserler kazandırdı. Hemşehrilerimiz belki o yapılan muhteşem hizmetleri suyun içindeki balık misali fark edemiyorlar ama bizler özellikle gurbettekiler, oradaki hizmetlerin kıymetini çok daha iyi görüyor ve ayrı bir gururlanıyoruz.”

Yapıldığı günden bu yana yüzbinlerce Darendeliyi ağırlayan camide dualarla yâd edilen Abdullah Zaimoğlu, bir röportajında camiin yapılmasındaki anısını ise şöyle anlatıyor;

“Çarşı camisini yaptırmak bizim hayalimizde bile yoktu. Allah gani gani rahmet eylesin merhum Hulûsi Efendi Hazretleri bir defasında Adana'ya gelmişti ‘Oğul bu camiyi sen yaptıracaksın’ dediler. O zamanlar benim cami yaptıracak param da yoktu. ‘Efendim siz buyurdunuz inşaAllah Cenab-ı Hakk'ta yardımcımız olur yaptırırız’ dedim. Hulusi Efendi'nin ağzından çıkan sözler yerine gelmeli, bu cami yapılmalıydı. Darende'ye geldik arsayı aldık, biz orada on lira harcadık geldik ki Allah bize Adana'da yirmi lira vermiş. Nereden geldi geçti haberimiz olmadı. Sağ olsun caminin projesini kıymetli hemşehrimiz, dostumuz Yücel Sarı çizdi. Benimle birlikte bilfiil cami yapılana kadar Adana’dan Darende’ye sabah gelip akşam gittik. 1975'den 1980 yılına kadar çalıştık çabaladık, Hulusi Efendi dua etti, Cenab-ı Allah'ta nasip etti Çarşı Camii Şerifi ibadete açıldı. Camide görevli imam ve müezzin kardeşlerimiz rahat etsinler diye iki tanede caminin hemen yakınından lojman tahsis ettik.”

Zaimoğlu, 89 yıllık ömrüne birçok cami, lojman, minare, çeşme, kültürel, sosyal hizmet ve eserler sığdıran bir vakıf insanı olarak rahmeti rahmana erişti. Arkasında bıraktığı sayısız iyilikle başta Adana, Kadirli, Darende’de olmak üzere çok sayıda insanın gönlüne taht kurdu.

Bekir Sarı, “Zaimoğlu, iyilik ve güzellikle anılacak örnek bir insan”

Zaimoğlu’nun kadim dostu Yüksek Mimar Yücel Sarı’nın oğlu Bekir Sarı ile Zaimoğlu’nun bilinmeyen yönlerini ve memleket sevgisini konuştuk.

Kendisine henüz çocuk yaşta Hacı Bekir şeklinde hitap ettiğini ve kendisinin de hep amca olarak gördüğünü anlatan Sarı, Zaimoğlu’nun iyilik ve güzellikle anılacak örnek bir insan olduğunu söyledi.

O’nun için Darende dendiğinde akan suların durduğunu belirten Sarı; “Memleket ziyaretine gidince öncelik Allah dostlarıydı. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Hulûsi Efendi Hazretleri, Hasan Gazi Hazretleri ve orada mezarı bulunan sadık dostu Yücel Sarı’yı ziyaret eder ‘Darende işte şimdi başladı’ derdi. Hayır, işlerinde öncelik her zaman Darende ve Darendelilerindi. Herkese kucak açar, kimseye ayrımcılık yapmaz, kapısından hiçbir hemşehrimiz boş dönmemiştir. Misafirperverliği ve nezaketiyle örnek bir insandı.” dedi.

Sarı, O’nu tanıyan herkesin güzel anılara sahip olduğunu anlatarak, “Yapmış olduğu iyilikleri kimse bilmezdi. Bilmesini de istemezdi. Rahmetlinin cenazesine hiç tanımadığımız çok sayıda insan katıldı. Kim olduklarını nereden geldiklerini sorduğumuzda gözyaşı içerisinde ‘Zaimoğlu’nun kendilerine çok büyük iyiliği olduğunu’ söylediler. Toplumun her kesiminden insanın yüreğine dokunmuş, müşkülünü gidermiş, kötü günlerine yetişmiş memleket sevdalısı bir hayırsever olarak anılacak” diye konuştu.

Hemşehrilerimiz de camide kılınan her namaz sonrası eseri ilçemize kazandıranlara dua ettiklerini kaydetti.

 30 Ağustos 2021 Pazartesi hayatını kaybeden kıymetli hemşehrimiz Abdullah Zaimoğlu’nun cenazesi, Adana’da ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından kaldırıldığı aile kabristanlığında toprağa verildi.