Nisan ayında kar sürprizi

Darende´nin kırsalında etkili olan yağmur, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı.

Nisan ayında kar sürprizi
Gündem 22.04.2019 08:22:18 1246 0

Darende´nin kırsalında etkili olan yağmur, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. Özellikle rakımın 1200 olduğu kırsalda yoğun kar yağışı nedeniyle beyaza büründü.

Bir süredir Balkanlar üzerinden gelen serin havanın etkisinde kalan ilçemiz, aralıklarla etki olan yağmurun ardından kırsal kesimlerde yerini kara bıraktı.

Meteoroloji uyardı, üreticiler endişeli

Merkezde ve Tohma boyundaki mahallelerde çiçeklerini dökmüş olan kayısı ağaçları yağıştan fazla etkilenmezken, rakımın yüksek olduğu yerlerde yeni çiçek açan kayısı ağaçları kar altında kaldı. Kar ve soğuk hava dalgasının meyveleri nasıl etkileyeceği ise ilerleyen günlerde hava şartları ve yapılacak inceleme ile ortaya çıkacak.

Kar yağışı, en fazla geçimini kayısı üretimi yaparak geçirenleri endişelendiriyor.

İlçemiz genelinde bir süre önce çiçek açan ve çağla oluşumu başlayan meyve ağaçları, soğuk havanın eksileri görüp don yapma riski ile karşı karşıya. Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nün 5 günlük zirai don risk tahmin haritasında, 22 ve 24 Nisan gecesi Sivas bölgesinde oluşacak soğuk hava akımından hafif etkilenme riski olduğu gösteriliyor.

Kar yağışının yağmura dönüşmesi havayı yer yer yumuşatırken, don tehlikesi sürüyor.

Meyve üreticisi Müslüm Kaçaman, Nisan ayında kar yağışının sürpriz olduğunu belirterek, ?Bölgemizde çoğu yerlerde çiçek açmış meyve oluşumu başlamıştı. Henüz çiçek açmayan yerler ve yeni açmakta olan yerler de var. Karın ardından oluşabilecek soğuk havanın don yapması halinde meyveler etkilenir. Umarız hava yumuşak gider ve en az zararla üreticilerimiz bu durumdan kurtulur.? dedi.

 


Anahtar Kelimeler: Nisan ayında sürprizi