Meşhur Irmaklı kavunu tezgâha indi

İlçemizin ?Çukurovası? konumundaki yaş sebze üretimi ile ünlü Irmaklı Mahallesi´nde yetiştirilen lezzetli kavunlar, tezgâhlarda yerini aldı.

Meşhur Irmaklı kavunu tezgâha indi
6.08.2019 08:33:42 4024 1

İlçemizin ?Çukurovası? konumundaki yaş sebze üretimi ile ünlü Irmaklı Mahallesi´nde yetiştirilen lezzetli kavunlar, tezgâhlarda yerini aldı.

Yöreye özgü reyhası ve kokusuyla çok sevilen ünlü Irmaklı Kavunu, kilogramı 1,5 liradan köy pazarında toptan ve perakende satışına başlandı.

25 yıldır Irmaklı Mahallesi´nde kavun yetiştiren Mehmet Gürbüz, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Darende´nin Çukurovası? olarak yaş sebze ihtiyacını karşılamak için her türlü sebze üretimi yaptıklarını söyledi.

Reyhası ve lezzeti ile yöreye özgü kavun Ağustos ayı itibariyle hasadının başladığını dile getiren Gürbüz, ?15 dönüm arazide kavun üretimi yapıyorum. Yaklaşık 50 tona yakın ürün oluyor. Bunu da genel olarak ilçemizde Gürün de ve Balaban´da toptan ve perakende olarak satışını yapıyoruz. Bu aslında bizim ek gelir kaynağımız oluyor. Sadece geçimini kavun ve yaş sebzeden sağlayanlar da var. Normal bir aile kavun işi yapsa ona da geçim kaynağı olur. Biz bunu atadan dededen öğrenmişiz işçiliği zor ama bunu devam ettiriyoruz. Mesela kış kavunu var. Onu da kendimiz için yetiştirip kışın tüketiriz. Kış kavununun asıl saklamalarının amacı hastalara ve hamile kadınlara ikram ederlermiş.? dedi.

?Köy pazarında köylü çiftçiler yer bulamıyor?

Köy pazarında köylü üreticilerin yer bulmadığından dert yanan Çiftçi Gürbüz, ?Çarşıdaki köy pazarında yaklaşık 30 adet tezgâh var. Bunların 20 âdeti ön tarafta çarşı esnafı kullanıyor. Biz köylülere 10 tezgâh kalıyor ve biz yer sıkıntısı çekiyoruz. Bizimkiler de çoğu zaman yere yığıp satıyorlar. Bize vermek istemiyorlar. Adam çarşıda 3 tane tezgâh tutmuş sebze satıyor. Elbistan´dan şuradan buradan getirip satıyor, yerli bile değil. Almak istiyorsun huzursuzluk çıkıyor bir anlamı kalmıyor. Buradan giden köylüler sağa sola yere yola bez serip ürün satmaya çalışıyor. Bunu başkana ilettik, ilgilenen olmadı.? diye konuştu.

?Fiyatlardan memnunuz?

Gürbüz, son olarak kilosunu 1,5 liradan sattıklarını belirterek, ?Irmaklı da bu yıl 400 tondan fazla kavun hasadı bekliyoruz. Toplam 150 dönüm arazide ekim yapılıyor. 50´ye yakın aile kavun üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Bunun yanı sıra biz Darende´nin yaş sebze ihtiyacını karşılama anlamında domates, biber, salatalık, pakla, bamya, ıspanak, soğan ve patates gibi aklınıza ne geliyorsa üreterek yaz sezonunda karşılamaya çalışıyoruz.? şeklinde tamamladı.