İlçemizde şekerpancarı yüz güldürüyor.
Başdirek Mahallesi´nde 4 bin dönüm arazi üzerinde şekerpancarı yetiştirmeyi başaran Abdullah İçli, Süleyman Fırat, Hakan Gökçe, Feyzullah Er ve İbrahim Canpolat, Darende´yi gelecekte bölgenin en büyük pancar üretim merkezi yapmayı hedefliyor.
Malatya´nın ilçeleri içerisinde en büyük ekim sahasının bulunduğu ilçemizde her geçen gün artan tarımsal üretime katkı sunan işadamı Hakan Gökçe, gazetemize verdiği röportajda bölgenin en kaliteli şekerpancarını Darende´de ürettiklerini söyledi.
Ekim alanlarını 3 yıldır katlayarak genişlettiklerini belirten Gökçe, ?4 bin dönüm alanda şeker pancarı üretimi yapıyoruz. Bu yıl rekolte beklentimiz 25 tonun üzerinde gerçekleşiyor. Gelecek yıl sulanabilir arazilerin artmasıyla 8 bin dekar üretim sahasından 50 bin ton şeker pancarı rekoltesi hedefliyoruz. Dönüm başına verimi fabrika verilerine göre 8 ton olarak belirlendi. Bizim ekim sahamızın avantajı şeker oranının yüksek olması. 19-20 polar seviyesinde şeker elde ediyoruz. Elbistan 14-15 polar seviyesinde. Malatya şeker fabrikası Nurdağı ve Urfa ya ektiriyor. Onlar 12-13 polar seviyesinde kalıyor. Bizim pancarımız stoklanmaya daha elverişli. Şeker oranı daha yüksek. Burada ürettiğimiz şeker pancarlarını Malatya da ki şeker fabrikasına gönderiyoruz. Aşağı yukarı 45 gün boyunca sökme ve fabrikaya taşıma işlemlerimiz devam ediyor. Malatya´nın yerli üreticisi olarak bölgenin en büyük şekerpancarı üreticileri biziz.? dedi.
Gelecekte artan üretim ile birlikte pancar bölge şefliğinin Darende´ye alınacağını duyuran Gökçe, ?Gökpınar Sulama Projesi ile birlikte Başdirek Mahallesinde üç yıldır şeker pancarı üretiyoruz. Suya kavuşunca dededen kalma tarımı geliştirerek endüstriyel tarıma geçtik. Yeni ekim sahası olduğu için herhangi bir kota problemimiz yok. Ürünün kaliteli olması ve şeker oranının yüksek olması sebebiyle fabrika bizi destekliyor. Pancarlarımızın kaliteli olmasının nedeni rakımın yüksek olması, gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının yarı yarıya olması ve sulamaya yeni açılmış işlenmemiş toprak olmasından kaynaklanıyor.? diye konuştu.
?İlçe ekonomisine ciddi katkı sağlıyor?
Şekerpancarı üretiminin aynı zamanda ilçe ekonomisine de büyük bir katkı sağladığını anlatan Çiftçi Gökçe, ?Biz üretimimizin hiçbir aşamasında devlet desteği almadık. 15 tır ve 20 ye yakın tarım aracı ilçeden yakıt alıyor ve bakımları yine ilçemizde yapılıyor. Yemesi içmesi, hepsi buradan karşılanıyor. Yaklaşık 3 milyon lira civarında sulama tesisatı aldık her geçen yıl artırıyoruz. Urfa´dan getirdiğimiz 50 işçi 45 gün burada kalıyor ve ihtiyaçları ilçemizden karşılanıyor.? dedi.
Gökçe, son olarak önceki yıllarda kayısı ile uğraştıklarını iklim şartlarının değişmesi ve don olayının üst üste görülmesi nedeniyle kayısı üretimini bitirdiklerini aktardı.