Tarih: 17.08.2024 15:25

Kuraklık, kekik ve çiçek balı üreticilerini mutlu etmedi

Facebook Twitter Linked-in

Yayla balı üretiminde önemli bir yer tutan ilçemizde bu yılki hasat döneminde alınan kahvaltılık çiçek ve kekik balı, üreticileri mutlu etmedi.

İlçemizde, kekik balı üretiminde mevsimsel etkiler nedeniyle rekolte kaybı yaşanıyor. 

Bal üreticisi Bilal Bayer, gazetecilere, yayla balı olarak geçen kekik ve çiçek balı üretiminde Darende’nin önemli bir merkez olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin önemine vurgu yapan Bayer, “Yaz ayında etkili olan sam yeli bitkiyi kurutarak arıların polen bulmasını zorlaştırdı. Yine aynı dönemde toz taşınımı oldu. Son olarak da bir anda bastıran aşırı sıcaklar, bitkileri bir anda kuruttu. Yapılan hasatta çok az da olsa bal alındı fakat istenilenin çok çok altında oldu. Mevsimsel bir dengesizlik yaşanıyor. Geçtiğimiz yılla mukayese ettiğimiz zaman aynı dönemde yüzde 60-70 oranında bir rekolte kaybı var.” dedi.

Bal üreticilerinden Mustafa Akpınar da fiyatların 500 lira civarında olduğunu ve genellikle süzme bal olarak satıldığını kaydederek, “Kış aylarında soğuk ve karlı havanın yeterli düzeyde olmaması, ilkbahar ayında havanın ısınmaması ve yağışlı gün sayısının fazla olması sebebiyle arılarımız gelişemedi. Yaz başlangıcında etkili olan ani sıcaklıklar da çiçek ve doğadaki bitkilerde kısa bir süre içerisinde kurumaya yol açtı. Bunlara bağlı olarak çiçek popülasyonu istediğimiz düzeyde gelişemedi. Doğal olarak arılarımız bal yapmada istediği nektarı bulmadı. Bu da bal üretiminde rekolte kaybına yol açtı.” diye konuştu.

"Sofralara glikozlu bal gelebilir" uyarısı

Akpınar, kovanlarda çok az balın bulunduğunu belirterek, balın daha çok süzme şeklinde satışı yapıldığını dile getirdi.

Bal üretiminin düşmesiyle fırsatçıların glikozlu bal üretebileceğini ve tüketicilerin buna karşı dikkatli olmasını isteyen Akpınar, şöyle konuştu:

"Bu yıl birçok farklı nedenden dolayı çiçek ve kekik balında da büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Tüketicilerimiz bal tüketirken, güvenli yerlerden alışveriş yapmayı tercih etsinler. Glikozcular bunu fırsata çevirip iş başına geçebilirler. Sofralara glikozlu bal gelebilir. Glikozlu bal dediğimiz, tamamen arıyla alakalı olan bir bal değil, tamamen laboratuvar ortamında ve bal aroması içine katılarak makinelerle hazırlanan bir yiyecek, bu da zehirdir."

Bal fiyatlıları ise şu şekilde petek balı 500 lira, süzme bal 500 ve karakovan balı 800 lira civarında.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —