İlçemizin Ilıca Mahallesi’nde büyük zahmetle hazırlanan dut pekmezi, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra enerji deposu özelliğiyle kış aylarında da adeta şifa kaynağı oluyor.
Geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez için yılın bu döneminde mahallede tatlı bir telaş yaşanıyor.
Ilıca’da meyvenin olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde çocuk, genç, kadın erkek, dut ağaçlarının altında toplanan aileler, silkelenen dallardaki dutların yere düşmemesi için geniş bezler açıyor.
Bezlerin üzerinden alınan dutlar ayıklandıktan ve yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere dev kazanlara konularak, odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor.
Doğal ortamda yetiştirilen dutların kaynatılmasıyla, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan geleneksel lezzet daha sonra tepsilerde soğumaya bırakılıyor.
Özellikle kış aylarında kahvaltı sofralarını süsleyen besleyici pekmez yapımı için aileler günler süren tatlı bir çalışma gerçekleştiriliyor.
"İyi bir pekmezin sırrı zamanında toplanan dutun bekletilmemesi"
Mahallede profesyonel olarak yıllardır pekmez yapan Mehmet Akif Şentürk, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin en büyük pekmez üreticisi olduklarını söyledi.
Hiçbir katkı maddesi kullanmadan duttan doğal pekmez yaptıklarını dile getiren Şentürk, "İyi bir pekmezin sırrı zamanında silkelenen dutun bekletilmemesi. Dut ağaçtan toplandıktan sonra bekletilmeden ateşe verildiği anda pekmez iyi olur. Dut bekletildiği zaman ekşime yapar. Dutun toplandıktan sonra ateşe konulması gerekir. En az bir saat kaynatılıp 4 gün güneşte bekletildiği zaman gerçek pekmez olur." dedi.
Şentürk, dut pekmezinin mide, bağırsak hastalıklarına ve kansızlığa iyi geldiğinin belirtildiğini ancak pekmezin fazla kaynatılması ile bu fayda sağlayan özelliklerini yitirdiğini aktardı.