Kekik ve keven balı, üreticileri mutlu etmedi

İlçemizde, kekik balı üretiminde mevsimsel etkiler nedeniyle rekolte kaybı yaşanıyor.

Kekik ve keven balı, üreticileri mutlu etmedi
Gündem 5.09.2019 08:25:39 2046 0

İlçemizde, kekik balı üretiminde mevsimsel etkiler nedeniyle rekolte kaybı yaşanıyor.

Yaylabalı üretiminde önemli bir yer tutan ilçemizde bu yılki ilk hasat döneminde alınan kahvaltılık kekik ve keven balı, üreticileri mutlu etmedi.

Malatya İli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ali Çolak, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, yayla balı olarak geçen kekik ve keven balı üretiminde Darende´nin çok önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Darende ve kırsalda bulunan mahallelerinde yaklaşık 40 ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını anlatan Çolak, ilçenin yaklaşık 10 bin kovana ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Bu yılki bal üretiminin geçen yıl olduğu gibi iyi başlamadığına işaret eden Çolak, "Sofralık kekik ve keven balı hasadımız Ağustos´un ilk haftalarında başlayarak büyük oranda tamamlandı. Ülke genelinde yayla ballarında önemli bir düşüş oldu. Bitkiler nektar salgılayamadı. Gece gündüz farkından oluşan çok soğuk ve çok sıcak hava arıların ürettiği balı tekrar tüketmesine neden oldu.? dedi.

İklim değişikliğinin önemine vurgu yapan Çolak, ?Yaz ayında etkili olan sam yelinin bitkiyi kurutarak arıların polen bulmasını zorlaştırdı. Yapılan hasatta çok az da olsa bal alındı fakat istenilenin çok çok altında oldu. Mevsimsel bir dengesizlik yaşanıyor. Geçtiğimiz yılla mukayese ettiğimiz zaman aynı dönemde yüzde 50-60 oranında bir rekolte kaybı var." diye konuştu.

Çolak, son olarak Darende´de üretilen ballın mum oranın düşük olduğu için çok kaliteli olduğunu sözlerine ekledi.

Bal üreticisi Bilal Bayer de rekolte kaybının kekik ve keven balı fiyatlarına yansıdığını işaret ederek, ?Önceki yıllarda bir kovandan 30-70 kilogram bal alırken bu yıl ancak 5-10 kilogram alabildik. Buda fiyatlara yansıdı. Geçtiğimiz yıl 50 TL olan fiyat şuan 70 TL bandını görmüş vaziyette. Karakovan balı fiyatları ise 120 ile 150 TL arasında alıcı buluyor.? dedi.