Tarım ve Orman Bakanlığı – Gıda ve Kontrol Güvenliği Genel Müdürlüğü, Malatya Ticaret Borsası’nın bir süre önce, “Kayısı çekirdeğinin güvenli gıda olarak tescil edilmesi” yönündeki talebini yaptığı değerlendirmeden sonra ka
Tarım ve Orman Bakanlığı – Gıda ve Kontrol Güvenliği Genel Müdürlüğü, Malatya Ticaret Borsası’nın bir süre önce, “Kayısı çekirdeğinin güvenli gıda olarak tescil edilmesi” yönündeki talebini yaptığı değerlendirmeden sonra kabul ederek, kayısı çekirdeğini “Bitkiler” listesine “Pozitif (P) olarak aldığını bildirdi.
Borsa Başkanı Ramazan Özcan, bir süre önce, gıda ve ilaç sanayii tarafından kullanılan kayısı çekirdeğinin “Güvenli Bitki / Gıda” olarak tescil edilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile temasa geçti.
Kayısı çekirdeğinin gıda sektörünün yanı sıra farklı alanlarda da kullanıldığına, insan sağlığı yararlarına ilişkin bilimsel literatür örneklerini, araştırma sonuçlarını bir dosya halinde Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü’ne sunan Malatya Ticaret Borsası, sunulan dosyadaki argümanlara dayanılarak, “Kayısı çekirdeğinin güvenli gıda olarak tescil edilmesini” talep etti.
Bakanlık, kayısı çekirdeğini, “Güvenli Bitkiler” listesine Pozitif (P) olarak kaydetti
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü, Haziran ayındaki, “Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu” toplantısında değerlendirdi.
Değerlendirme sonucunda bir rapor hazırlayan “Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu”, Gıda ve Kontrol Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne, kayısı çekirdeğinin, ”güvenli bitki” listesine alınmasına onay verildiğini bildirdi.
Gıda ve Kontrol Güvenliği Genel Müdürlüğü, bu bildirim üzerine, “Güvenli Bitki” listesini 28 Temmuz 2020 tarihinde güncelledi ve kayısı çekirdeğinin “Bitkiler” listesine “Pozitif (P) olarak kaydedilmesine karar verdi.
Kayısı çekirdeği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Güvenli Bitkiler” listesinde, “P “bütün, çekilmiş, öğütülmüş, kırılmış, dilimlenmiş veya ekstresi/ekstraktı hazırlanmış kayısı çekirdeklerinden oluşan ürünlerde hidrosiyanik asit (siyanojenik glikozitlerin hidrolizi ile açığa çıkacak hidrosiyanik asit de dâhil) miktarının 20,0 mg/kg’ı aşmaması” koşulu ile kullanılabilir” şeklinde yer aldı.
Bakanlık Malatya Ticaret Borsası’na bildirdi
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı çekirdeğinin “Güvenli Bitki” listesine alınmasının, Malatya kayısıcılığı için dönüm noktası olacağına inandıkları Lisanslı Depoculuk ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alım kararının ardından üçüncü güzel gelişme olduğunu belirterek, “Göreve geldiğimizden itibaren kayısının hak ettiği değeri ve itibarı görmesi için mücadele ediyoruz. Kayısı üreticisinin sosyo-ekonomik kalkınması yolunda elde ettiğimiz bu kazanımların Malatya ekonomisine de önemli destekleri olacaktır.” dedi.