Memur eşleri bir araya gelip apartmanda patik yapıyoruz.
Kayısıda bereketli bir sezonu geride bırakırken, kurutulmuş kayısıların çekirdekten ayırma (patik) süreci devam ediyor.
Patik evresine geçilmesiyle birlikte işçi bulma sıkıntısı çeken ve ürün yetiştirme endişesi yaşayan üreticiler, çözümü ev kadınlarının ekonomiye kazandırılmasında buldu.
Daha önce komşu ve tanıdıkların para karşılığı kayısı pırtlattığı ilçemizde, son beş yıl içerisinde gelişen ve büyüyen pırtlatma sektörü, bugün yaklaşık 200’ü aşkın ailenin ek gelir kaynağı oldu.
Kasasını 100 ila 130 TL arasında pırtlatmak için anlaşan aileler, evlerine kadar getirilen kasa kasa islimli ve gün kurusu kayısıları pırtlatıyor. Kalabalık ve geniş ailelerde bu rakam sabahtan akşama kadar 100 kasayı buluyor.
“Zengin de fakir de kayısı pırtlatıyor”
Önceki yıllar işçi bulmakta zorluk çektiklerini anlatan çiftçi Ümmet Korkmaz, artan pırtlatma ücreti nedeniyle zenginin de fakirin de şu an kayısı pırtlatarak güzel paralar kazandığını söyledi.
Eskiden üreticinin patik yaptırmak için aile aradığını ama şu an ailelerin patik için kendilerini aradığını dile getiren Kalkan, “Eskiden işçi bulamayınca biz de paraya ihtiyacı olan ve kayısı bahçelerine gelemeyen aileleri bulurduk. Artık bu dönem kapandı gibi. Şimdi bir çok aile bizi arıyor günlük şu kadar kayısı pırtlatabiliriz diyorlar. Bazıları apartman dairesine istiyor, kimileri de müstakil evlere talep ediyor. Bazılarının ailesi memur boş vakitleri olduğu için ek gelir olsun diye kayısı pırtlatıyor. Bazıları emekli olup villasına bile götürdüğümüz oluyor. Hatta bu sene kasası 100 ila 130 lira olunca Malatya’dan ilçemize 6 minibüs kadın gelip her gün patik yapıyor. Zengin fakir ayırt etmeksizin bu sene her evde neredeyse patik yapılıyor.” dedi.
“Günlük 5 bin TL kazanıyoruz”
Eşinin öğretmen olduğunu ve yazları memlekete gelip patik yaptıklarını anlatan Ayşe Yıldırım, “Her yıl tatil dönemlerinde buraya gelip kayısı pırtlatıyoruz. Bu sene gelinleri ve kızlarımı da çağırdım. Şu an evde 4 kızım iki de gelinim var. Sabah başlıyoruz akşam istediğimiz zaman bırakıyoruz. Günlük yaklaşık 50 kasa patik yapıyoruz. Bu bazen çok daha fazla da olabiliyor ama biz 50 kasa diyelim. Günlük kazancımız 5 bin TL civarında oluyor. Bu sene hedefimiz 300 bin TL yapıp bırakmak.” dedi.
“Memur eşleri bir araya gelip apartmanda patik yapıyoruz”
Daha önce hiç patik yapmayan memur eşi Sibel U. da herkesin oturduğu yerden para kazandığını görünce kendisinin de patik yapmaya başladığını anlatarak, “Baktım herkes çok güzel para kazanıyor. Memur eşi olan arkadaşlarıma söyledim başta çekindiler, bilmediklerini söylediler. Sonra aramıza anlayan birini alarak başladık. Bu arada apartmandaki evimin koridorunu düzenledik, birer de şalvar aldık. 5 arkadaş şimdi günde 25 kasa patik yapıyoruz. Bittiğinde kişi başı 50 bin TL ye yakın para kazanmış olacağız. Evimizin içinde rahatımız yerinde çay, kahve eşliğinde sohbet ederek patik yapıp para kazanıyoruz. Bu iş güzel oldu. Memur eşleriyiz ama biz de çalışmayı seviyoruz. Evde boş oturmaktan iyidir.” diye konuştu.