Tarih: 23.12.2015 15:59

Karahan Tüneli inşaatında sona yaklaşıldı

Facebook Twitter Linked-in

 

Malatya ile Doğu Anadolu´daki 12 ili Kayseri üzerinden batıya bağlayacak D300 karayolu üzerindeki Karahan Tüneli´nin büyük bir kısmı tamamlandı.

Yapımına 2009´da başlanan, Malatya´nın Darende ve Akçadağ ilçeleri arasındaki Karahan Tüneli´nin kazı destek ve nihai beton kaplaması bitti.

Kontrollü olarak ambulans ve polis araçlarının geçişine izin verilen tünelin havalandırma, aydınlatma, yangın tertibatı, güvenlik kameraları montajları yapılıyor.

Toplam maliyeti 175 milyon 610 bin lira olan tünel, yılın yaklaşık 120 günü hava sıcaklığının 0 derecenin altında olduğu bölgede sürücülere güvenli sürüş konforu sağlayacak.

 Karayolları 8. Bölge Müdürlüğünde görevli yol yapım başmühendisi Zafer Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karahan Tüneli´nin bin 800 rakımlı Karahan Geçidi´ni baypas etmek için açıldığını hatırlattı.

Tünelin bağlantı yollarıyla uzunluğunun 8 bin 657 metre olduğunu belirten Özdemir, "Bunun 7 bin 57 metresi bağlantı yolları, bin 600 metresi de Karahan Tüneli´nden oluşmaktadır. Yolun platform genişliği 22 metredir. Tünel, çift tüp olup 10,8 metre genişliğinde, 7 metre yüksekliğinde, kullanılabilir gabarisi de 5 metre olan bir tüneldir. Karahan Geçidi´ne açılan tünel ile 20 dakikayla geçilen yol, 5 dakika gibi kısa bir süreye indirilmiştir" diye konuştu.

 "Kısa bir süre içerisinde tünelden geçişler başlayacaktır"

Mevcut yola göre güzergahı 1,2 kilometre kısaltan tünelin kış şartlarının ağır olduğu geçitteki trafik yoğunluğunu da azaltacağını vurgulayan Özdemir, güzergahı kullanan sürücülerin kışın da konforlu ve güvenli bir şekilde seyahat etme imkanına kavuşacaklarını söyledi.

Tünelin toplam maliyetinin 175 milyon 610 bin lira olduğunu aktaran Özdemir, şöyle devam etti:

"Şu an tünel içerisinde kazı destek ve nihai beton kaplama işleri tamamlanmış olup aydınlatma, havalandırma, yangın tertibatı ve güvenlik kameraları tünel kontrol merkezi ile bağlantıları yapılmaktadır. Dışarıdan yürütülen çalışmaların da bir kısmı tamamlanmış olup oto korkuluk ve bilgilendirme levhalarının montajları yapılmaktadır. Bağlantı yolları ile üst yapı çalışmaları tamamlanmıştır. Kısa bir süre içerisinde tünelden geçişler başlayacaktır."

"Tünel bizim için can damarı"

Yöre halkından Hıdır Şimşek, bölgede çok sık kaza olduğunu ifade ederek "Bu tünel, bizim için can damarıdır. Karahan Geçidi´nde çok kazalar oldu, çok insanlar hayatını kaybetti. Biz, bunlara köylüler olarak hep şahit olduk. Tünel, bizim için harika oldu" dedi.

 Darende ilçesinde yaşayan sürücü Bekir Akdemir de Karahan Geçidi´nin kendileri için kabus olduğunu dile getirerek şunları kaydetti: "Özellikle kış aylarında kar ve buzlanmanın olduğu günlerde ilerlemek çok sıkıntılıydı. Yolun tek şeritli olması önünüzde bir ağır bir vasıta olduğu zaman çekilmez oluyordu. Bu tünel ile 20 dakikalık yolun 5 dakikaya düşmesi büyük bir avantaj olacak. Devletimizden Allah razı olsun."

KAYNAK AA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —