Tarih: 12.03.2016 08:53

Kale Kent: Balaban

Facebook Twitter Linked-in

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Programı Gurubu, tarihte ?Kale Kent´ olarak bilinen ve 700´e yakın kerpiç mimarisiyle Anadolu´da önemli bir yerleşim merkezi olan Balaban´daki Kerpiç Evleri´n, 3 boyutlu lazer tarama sistemiyle röntgenini çekerek, tarihî kentin siluetini ortaya çıkaracak.

İlçemizde ´Kale Kent´ olarak bilinen 700 kerpiç eviyle Balaban Mahallesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi ve belediye tarafından evlerin korunması için çalışma başlatılıyor.

Darende Belediyesi tarafından ilçeye davet edilen İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Programı´nda görevli bir grup akademisyenle 11 yüksek lisans öğrencisi, evlerle ilgili çalışmalara başladı.

Heyet başkanı Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller, Gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki kerpiç evlerin farklı mimarisiyle dikkat çeken bir özelliğe sahip olduğunu söyledi.

Söz konusu evlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapacaklarını ifade eden Eyüpgiller, bu kapsamda çalışmalara yörenin 3 boyutlu taramasını yaparak başlayacaklarını vurguladı.

Balaban Mahallesinin kerpiç mimarisi açısından Türkiye´nin önemli bir zenginliği olduğunu aktaran Eyüpgiller, ´Biz Balaban´ın bu kerpiç mimarisini özelliklerini saptayıp, daha sonra bu mimari geleneği nasıl koruruz, nasıl yaşatırız şeklindeki çalışmaları yapacağız. Bu mimariyi burada nasıl sürdürebiliriz diye proje hazırlayacağız´ dedi.

Prof. Dr. Eyüpgiller, Balaban Kerpiç Evlerle ilgili yaşlı yöre halkıyla da görüştüklerini ve farklı yaşam kurgularına şahit olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

´Bu yöre, doğal bir tepede kurulmuş ve 700 kadar kerpiç ev, birbirine birleşik şekilde inşa edilmiş. Güvenlik için kale gibi bir mimari dizayn tercih edilmiş. Giriş ve çıkış için 5 kapı yapılmış. Bu da yöreye Kale Kent adının verilmesini sağlamış. Yaptığımız araştırmalar bize aynı zamanda burada 200-300 yıl önceki yöre yaşantısına dair bilgiler de verecek.´

Bu tür evlerin bakımının zor olduğunu, yer yıl bakım yaparak sıva ve tamir edilmesi gerektiğini, aksi halde evlerin yıkılabileceğini aktaran Eyüpgiller, yörenin turistik açıdan da önemli bir yer olduğunu ve yörenin turizme kazandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —