İyi Tarım Uygulamasına 2 milyon ödenecek

İlçemizde Greencert Belgelendirme Limited Şirketi ile Darende Ziraat Odası arasında iyi tarım uygulamaları protokolü imzalandı.

İyi Tarım Uygulamasına 2 milyon ödenecek
21.03.2017 09:21:02 2140 0

İlçemizde Greencert Belgelendirme Limited Şirketi ile Darende Ziraat Odası arasında iyi tarım uygulamaları protokolü imzalandı.

Ziraat Odası´nın binasında düzenlenen iyi tarım uygulamaları protokol programında konuşan Oda Başkanı Vedat Ali Kaya, ?Maalesef son zamanlarda insanoğlu birim alanda daha fazla verim almak için daha fazla kimyasallar kullanarak çevreyi ve ürünü tehdit eder duruma geldi. İnsanoğlu, bunun zararını görünce, bu kez de zararlardan korunmak için çareler aramaya başladı. İnsan ve hayvanlara zarar vermeyecek organik tarım ürünleri ekilmeye ve kullanılmaya başlandı. Bu kapsamda iyi tarım uygulamaları ve organik tarım gündeme geldi? dedi.

İyi tarım uygulamalarının faydasını anlatan Kaya, ?Çevreye zarar vermeden, toprağımızı kirletmeden üretim yapılması, kendi sağlığımıza ve çalışanların sağlığına zarar vermeden, tüketicilere güvenli tarım ürünü sunulabilmesi, üretilen ürünlerin güvenli ürün olduğunu belgelendirilmesi, iyi tarım ürünlerine karşı tüketici talebinin artırılması, ürünlerin dış pazarlara daha kolay ihraç edilebilmesi, daha verimli ve karlı üretim yapılabilmesidir.? diye konuştu.

2 milyon ödenecek

İyi Tarım Uygulamaları çerçevesinde oda faaliyetleri hakkında rakamsal bilgi veren Kaya, son olarak şöyle konuştu;

?2014 yılında Odamız Üretici grubu oluşturularak toplam 406 üreticimizle yaklaşık 27.759 dönüm bahçede yapılmış ve toplamda üreticimize yaklaşık olarak 1.387.950,00 TL tutarında İTU destek ödemesi almıştır. 2015 yılında 447 üreticimizle yaklaşık 30,028 dönüm bahçede yapılmış ve toplamda 1.501.400,00 TL tutarında destek ödemesi alınmıştır. 2016 yılında ise 843 üreticimiz ile 50.214 dönümde Kayısı başta olmak üzere Kiraz, Üzüm, Badem, Ceviz, Elma bahçelerinde sertifikasyonu yapılmış ve üreticilerimize 2017 yılı içerisinde üreticilerimize yaklaşık olarak 2.510.700,00 TL tutarında destek ödemesi yapılacaktır.?

Greencert yetkilisi Murat Kılım ise ?Örnek bir çalışmanın duyurusunu yapmak ve protokol imzalamak için buradayız. Doğu Anadolu´da iyi tarım uygulamalarında yetkilendiren önemli bir şirketiz. Bölgemizde, ilimizde iyi tarım uygulama belge çalışması yapıyoruz. Bu anlamda, İlçe Ziraat Odası ile ilk protokolü imzalıyoruz. Bölgemizde de iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını sağlayacağız? diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Greencert Belgelendirme Limited Şirketi ile ilçemiz Ziraat Odası arasında iyi tarım uygulamaları protokolü imzalandı.