Diyanet İşleri Başkanlığı, Kovid-19 ile mücadele kapsamında 81 il müftülüğüne gönderdiği genelgede; "dijital mecraların daha etkin ve sistematik bir şekilde kullanılması, il irşat kurullarının vaaz, irşat, manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerini müftülük sosyal medya hesapları vasıtasıyla yürütmesi" talimatı vermişti.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ imzasıyla müftülüklere ulaştırılan genelge üzerine harekete geçen İlçe Müftülüğümüz, vatandaşlara daha kolay ulaşmak ve cami iklimini evlere taşımak amacıyla sosyal medya üzerinden din hizmeti sunmaya başladı.
Çalışmalarını bu doğrultuda sürdüren ve Müftülük bünyesinde stüdyo kuran İlçe Müftülüğümüz, her kesimden vatandaşlarımıza yönelik hizmetlerini sanal dünyaya taşıdı.
Müftülük koordinesinde sosyal medyaya yönelik hazırlanan içerik ve programlarla vatandaşlara doğru bilginin sahih kaynaklardan ve düzgün bir üslupla ulaşılması amaçlanıyor.
Kısa sürede 5 binin üzerinde takipçi sayısına ulaşmayı başaran İlçe Müftülüğü; genç, kadın, engelli, bağımlı ve ailelere yönelik özel programlar hazırlıyor.
İlçe Müftülüğünce hazırlanan programlara Darende İlçe Müftülüğüne ait YouTube kanalından ulaşılabilir.
Diyanet İşleri Başkanlığımızın ülkemiz genelinde 22 İl’de uygulamakta olduğu “Kur’an’ı Anlama Temel Programı” Malatya İlimiz genelinde İlçemizde uygulanmaya başladı. Müftülüğümüze bağlı Hulusi Efendi Erkek Yatılı ve Hacı Fatma Tunç Kız Yatılı Kur’ân Kurslarında düzenlenmeye başlayan Programda, Hafızlık eğitimini tamamlamış, erkeklerde 20 yaşını; kızlarda 23 yaşını geçmemiş, halen örgün eğitimde ya da açık öğretim lisesinde okuyan ya da mezun olmuş öğrencilerimize 1 (bir) yıl boyunca toplamda 1000 kredilik “Arapça Eğitimi” düzenlenmektedir. Klasik usul Arapça eserlerin okutulduğu Programın amacı, Hafızlarımızın Kur’ân’ı anlayarak okumalarını temin etmeleri amacıyla Arapça ile tanışmalarını sağlamaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığımızın ezanların usulüne uygun ve kulağa hoş gelecek şekilde, güzel bir ses ve makamla okunmasına yönelik talimatları çerçevesinde İlçe Müftülüğümüz İlçemizin uzun zamandır çözülemeyen bir sorununa çözüm buldu.
İlçemiz genelinde görevlisi bulunmayan camilerimizin sayısının çokluğu sebebiyle ezan sesinin ulaştırılması konusunda yaşanan ihtiyacı gören İlçe Müftülüğü, 2005-2006 yıllarında ilk kez İlçede kurulumu gerçekleşen ve sadece 52 camiye yayın yapan Merkezi ezan sisteminin yenilenmesi için yaptığı çalışmalarında sona yaklaştı.
16 yıl önce gerçekleştirilen bu hizmetin zamanla kullanılamaz hale geldiğini tespit eden İlçe Müftülüğü, İlçemiz genelinde uzun yıllardır vaaz ve irşad hizmetlerinin 115 camimize ezan ve sala sesiyle birlikte ulaştırılmasının söz konusu olmadığını da tespit ederek; yeniden tesisi gerçekleştirilen sistem ile ezan, vaaz, sala ve merkezi sistemden yapılacak tüm cami için din hizmetlerini atık tüm camilerimize sunabilecektir.
“Ezansız Minare, Vaazsız Kürsü Kalmasın” şiarıyla yola çıkan Müftülüğümüz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatı çerçevesinde, görevlisi olmayan veya görevlisi ezanı güzel okuma yeterliliğini haiz olmayan camilerde usulüne uygun ve kulağa hoş gelecek şekilde, güzel bir ses ve makamla ezan okunmasına imkân sağlamış olacaktır.
İlçe Müftülüğümüz tarafından sunulan din hizmetlerinin gerek yüz yüze ve gerek sosyal medya aracılığıyla vatandaşlara daha kolay ulaştırılmasını hedeflediğini belirten İlçe Müftüsü Muhammed Yusuf YAŞAR, "Müftülüğümüz bünyesinde kurduğumuz profesyonel stüdyo ortamında alanında uzman personelimiz ile oluşturulan Sahih Sanal Ekibi tarafından Müftülük hizmetlerimizin Sosyal Medya mecralarına taşınmasına yönelik hazırlanan görsel ve işitsel materyal ile video ve programların hazırlanmasında gösterilen gayretin neticeye ulaşması; amacının hasıl olabilmesi için Rabbimizden yardım diliyoruz.
Ayrıca İlçemizde açılan “Kur’ân’ı Anlama Temel Programı” ile artık 4 yaşından 23 yaşına kadar çocuklarımızın Kur’ân eğitimlerini devam ettirebilmeleri için her türlü imkanı, Müftülüğümüz kanalıyla vatandaşlarımıza sunulabilecektir.
İlçemizin uzun yıllardır devam eden ezan ve vaaz ihtiyaçlarını daha etkin, düzenli ve tüm camilerimize ulaştırmaya yönelik yaptığımız bu çalışma; Diyanet İşleri Başkanlığımızın “camilerde bilgisayar vb. dijital cihazlar kullanılarak kayıttan ezan okutulmamasına” yönelik talimatlarını da icra eden, özellikle görevlisi bulunmayan ya da görevlisi ezanı güzel okuma yeterliliğini haiz olmayan camilerimizin bulunduğu mahallelerimizde ikamet eden kardeşlerimize daha etkili ve güzel ezan ile düzenli icra edilen vaaz-irşad ve cami içi hizmetlerin ulaşımını da kolaylaştıracaktır." ifadelerini kullandı.