Hulusi Efendi´nin örnek hayatı Balkanlar´da anlatıldı

Es Seyyid Osman Hulusi Efendi´nin örnek hayatı Balkanlar´da anlatıldı

Hulusi Efendi´nin örnek hayatı Balkanlar´da anlatıldı
Gündem 14.05.2016 12:14:18 2459 0

Bosna Hersek´in başkenti Saraybosna´da, Bosna-Hersek Manevi Kültürel Mirası Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından organize edilen, ?Klasik ve Modern Çağda İslam Tasavvufu? konulu sempozyumda, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi´nin örnek hayatı ve Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî adlı eseri anlatıldı. 

Bosna-Hersek Federal Eğitim ve Bilim Bakanlığı´nın teşvikiyle Stolac Tekkesi Sosyal Tesisleri´nde 23 Nisan 2016 günü düzenlenen sempozyuma, Bosna-Hersek Federasyonu Millî Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic, Sheıkh General Halil Hulûsi Brizina, Boşnak Türkolog Amina Şilyak Yesenkoviç, Somuncu Baba Derneği yöneticileri, akademisyenler ve konuklar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Somuncu Baba Hazretleri´nin ahfadından olan Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi´nin 21. yüzyıla damga vurmuş örnek hayatı ve ölümsüz eseri Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî´yi anlamak ve anlatmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Hulûsi Efendi´nin kendi manevi zenginliğini insanların mutluluğuna, ilmin, eğitimin inkişafına verdiği gibi yıllar boyu sahip olduğu maddi zenginliğini de dar anlamda Türk insanının, bütünlükte ise bütün insanlığın kullanımına sunduğunu aktaran Ahmet Şimşirgil: ?Osman Hulûsi Ateş´in, Türk halklarının hepsi için büyük hürmet ve ihtiramla anılan, sevilen büyük bir mürşid ve mutasavvıf şair olduğunu biliyoruz. Hulûsi Darendevî Türk şairlerinden biri olarak asırlar boyu tetkik olunacak eserler bırakarak gitmiştir. Hulûsi Efendi Türk bilgeliğinin zirvelerinden biridir. O, yirminci asırda Divan yazan nadir şairlerdendir. Onun bütün gayesi baştan başa hakka ve adalete, yani Yüce yaratanın yoluna hizmet etmektedir.? dedi.

Sempozyumda, bir konuşma yapan Bosna-Hersek Federasyonu Millî Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic, Hulûsi Efendi´nin ülkenin zor zamanlarında örnek yaşantısıyla göstermiş olduğu tasavvuf anlayışının, İslâm tefekkürü, tarihi ve bugünü için çok değerli ve kıymetli olduğunu söyledi.

Dilberovic, Hulûsi Efendi´nin, Anadolu´yu maneviyatları ile aydınlattığını dile getirerek, ?Hulûsi Efendi manevî kimlikleriyle Türkiye´nin yanı sıra Balkanlar´ı, Ortadoğu´yu ve dünyanın farklı ülkelerini de etkilemiştir. Hulûsi Efendi´nin insanlığı aydınlatan ideallerinin böylesi sempozyumlarla geniş halkalara yayılmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz.? dedi.

Sempozyum sonunda, Hulûsi Efendi Vakfı temsilcisi tarafından günün anısına konuşmacılar ve protokole plaket takdim edildi.