Hulusi Efendi´nin doğduğu ev Müze olarak açıldı

Yüzyılımızın en önemli divan şairlerinden mutasavvıf Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretleri´nin doğup büyüdüğü kerpiç ev, bir asır sonra restore edilerek müzeye dönüştürüldü.

Hulusi Efendi´nin doğduğu ev Müze olarak açıldı
Gündem 24.08.2019 21:00:49 5109 1

 Yüzyılımızın en önemli divan şairlerinden mutasavvıf Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretleri´nin doğup büyüdüğü kerpiç ev, bir asır sonra restore edilerek müzeye dönüştürüldü.

Hulusi Efendi Vakfı tarafından 1 yılda imar ve ihyası gerçekleştiren ve ilçenin Hacılar Mahallesi´nde bulunan kerpiç ev, Malatya Valisi Aydın Baruş ve ilçe protokolünün de katılımıyla kurdelesi kesilerek açılışı yapıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Vali Baruş, Anadolu´da bin yıönce kurulan sevgi ve hoşgörü medeniyetinin 20. yüzyıldaki temsilcisinin Hulusi Efendi´nin olduğunu söyledi.

Müzeye dönüştürülen Hulusi Efendi´nin doğduğu evin ülkemize, kültür ve tasavvuf hizmeti vereceğini belirten Vali Baruş?Atalarımız, bu topraklara adım attıklarından itibaren Anadolu´da yaşayan kim olursa olsun onlarıgönlünü kazanmaya kısacası yaratandan ötürü yaratılanı sevmişlerdir. Anadolu´da kurulan bu medeniyetin özü sevgi ve hoşgörü medeniyeti olmasıdır. Bunu başaranlarda gönül erenleri, gönül mimarları olmuştur. İşte ceddimiz o gönülleri yapabildiği için bu topraklarda bin yıldır sevgi ve hoş görüyü tesis etmiştir. Bu silsilenin gönül erleri bu ortamın oluşmasına katkıda bulunmuşlar. Bugün hatırasına evinin restorasyonu yapıldığı ve bundan sonra kültür, tasavvuf hizmeti olarak Darendelilere ve ülkemize hizmet verecek olan bu evde doğan Hulusi Efendi de bu silsilenin 20. yüzyıldaki temsilcisidir. Bu silsile Somuncu Baba Hazretleri ile başlar. 14. yüzyılda bu topraklara geldiği zaman burada yaşayan insanların gönlünü kazanmayı bilmiş, kurmuş olduğu müesseseden yayılan ışıkla da Anadolu´da yaşayan insanların gönlünü aydınlatmayı bilmiştir.dedi.

Daha sonra Vakıf yetkilileri tarafından, Hulusi Efendi´nin hayatına ilişkin sunum ve 1914 yılında doğan Hulusi Efendi´nin 24 yaşına kadar kaldığı iki katlı kerpiç mimariye sahip evin tadilat sürecine ilişkin bilgiler verildi.

Konuşmaların ardından Vali Baruş, ilçe Kaymakamı Enver Zengince, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamid Hamidettin Ateş Efendi, Belediye Başkan vekili  Cemal Başpınar, Darende Müftüsü Nurullah Birlik ve İşadamı Mesut Toprak tarafından kurdelesi kesilerek müzenin açılışı yapıldı.

Açılış sonrası Baruş, müzeyi gezerek Vakıf Başkanı Ateş´ten babası Osman Hulusi Efendi´nin doğup yaşadığı dönemlerde kullanılan eşya ve dokümanlara ilişkin bilgi aldı.

Açılış törenine çok sayıda davetli, mahalle sakinleri ve Vakıf gönüllüleri katıldı.