Hulûsi Efendi Vakfı, 35. kuruluş yıl dönümünü kutluyor

Hulûsi Efendi Vakfı, 35. kuruluş yıl dönümünü kutluyor
Gündem 17.02.2021 17:21:00 4279 0

 ‘Her canlıya hizmet’ anlayışıyla kuruluşundan bu yana yurtiçi ve yurtdışı bir çok güzel hizmete öncülük eden Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı, insanlığa kazandırılmış hizmet ve eserlerle dolu 35. yılını kutluyor.

Eğitim başta olmak üzere sağlık, sosyal yardım, imar ve ihya faaliyetleri, çevre ve kültürel alanlarda faaliyet gösteren Hulûsi Efendi Vakfı, yapmış olduğu öncü hizmetleriyle toplumun farklı kesimleri tarafından takdirle karşılanmaya devam ediyor.

Her yıl yerli ve yabancı onlarca devlet büyüğünü ağırlayan Vakıf, Osmanlı vakıf kültürünün günümüzdeki son temsilcilerinden birisi olarak Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretleri’nin ‘Her canlıya hizmet’ anlayışını yaşatıyor.

Vakıf tarafından yapılan açıklamada, hayatı boyunca insanlığa hizmeti kendisine şiâr edinen Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin, başkanlığını yaptığı 20 civarında derneği tek bir çatı altında toplayarak bu vakfı kurduğu belirtildi.

Hulûsi Efendi’nin 1990 yılında vefatının ardından Vakıf mütevelli heyeti başkanlığı görevini Hamid Hamidettin Ateş Efendi Hazretleri’nin üstlendiği kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi; “2007 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile vergi muafiyeti hakkı tanınan Vakfımız, kamu yararına çalışan örnek vakıflar arasında yer almaktadır. 35 yıldır insanlığa, İslam âlemine, devletimize ve milletimize hizmet etmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz. Hizmetlerimizde emeği geçenlere, gönüllülerimize ve tüm bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz. 14. Yüzyılda Darende’de Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba’nın elleriyle atılan insanlığa hizmet tohumu yıllar içinde filizlenmiş, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin kurduğu vakıf ile serpilmiş, gönüllülerin ve hayır sahiplerinin sayesinde adeta bir gül bahçesine dönüşmüştür. Somuncu Baba’nın mirasıyla, Hulusi Efendinin mahâretiyle, ihlasla, aşkla ve muhabbetle kurulan bu vakıf, istikbalde de her canlıya hizmet için vâr olacaktır.”

35 yılda yapılan hizmetlere ilişkin ise şu bilgi verildi;

35 yılda neler yaptık?

Geride kalan 35 yıl içerisinde Vakfımız, hayırseverlerin ve gönüllülerimizin destekleriyle farklı alanlarda çok sayıda faaliyet gerçekleştirmiştir.

Cami, Türbe ve Külliye Hizmetleri

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi başta olmak üzere ülkemiz genelinde çok sayıda Cami ve türbe inşa edildi, mevcut olanlara restorasyon işlemleri yapıldı. İnşa edilen Külliyeler; temizlik, güvenlik, bakım, onarım ve çevre düzenleme işleri ile ihyâ edildi.

Eğitim Faaliyetleri

Ülkemiz genelinden binlerce öğrenciye nakdî burslar verildi. Ücretsiz yurt hizmetleri ile binlerce öğrenciye ve ailelerine destek olundu. Hafızlık Kur’an Kursları ile yüzlerce hâfızın yetişmesi sağlandı.

Kültürel Faaliyetler

Ülkemiz genelinde ve uluslararası düzeyde panel ve sempozyumlar düzenlendi. Nasihat Yayınları ile gül güzelliğinde yüzlerce eser neşredildi. Somuncu Baba Dergisi; aile ve çocuk ekleriyle binlerce aileye misafir oldu. Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Müzesi açıldı. Hüsn-i Hat ve Fotoğraf sergileri düzenlendi.

Tanıtım Faaliyetleri

Darende, Somuncu Baba Külliyesi ve Vakıf faaliyetlerimizin tanıtımı gâyesiyle yüzlerce Tv ve Radyo Programına destek verildi. Darende ve Somuncu Baba Külliyesi hakkında tanıtım filmleri ve bültenler hazırlandı.

Divân-ı Hulûsi-i Dârendevî’den tasavvuf musikisi albümleri neşredildi, Divan Radyo ile gönül dünyamıza hitâb edildi.

Sosyal Yardımlar

Yurt içi ve yurt dışı sosyal yardım faaliyetleri ile binlerce ihtiyaç sahibi aileye yardımlar ulaştırıldı. Kurban Organizasyonları ile birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları pekiştirildi. Ülkemiz genelinde kurulan Hulusi Efendi İftar sofralarında milyonlarca oruçluya iftar ikramı yapıldı.

Vefa sosyal destek hizmetleri ile Pandemi döneminde, Devletimizin sosyal yardım çalışmalarına destek verildi.

Vakıf Geleneğini Yaşatma Faaliyetleri

Somuncu Baba Hazretlerinin kültürünü devam ettirerek milyonlarca vatandaşımıza Somuncu Baba Ekmeği ikramında bulunuldu. Ülkemiz genelinde Vakıf hayratı yüzlerce Sebil Çeşmesi inşa edilerek hizmete açıldı.

“Her canlıya hizmet” anlayışımız gereği, farklı türlerde binlerce hayvanatın yaşamlarını devam ettirmeleri için uygun ortamlar hazırlandı.

Sağlık Hizmetleri

Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi inşa edilerek Sağlık Bakanlığına devredildi. Ülke genelinde sağlık taramaları gerçekleştirildi, tekerlekli sandalye yardımları yapıldı. Sünnet organizasyonları ile ihtiyaç sahibi ailelere destek verildi.

Çevre Faaliyetleri

Ülkemize genelinde fidan dikimi programları düzenlendi. Hatıra Ormanları oluşturuldu. Ülke genelinde Belediyeler ile işbirliği yapılarak Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Parkları oluşturuldu.

İnşaat, İmar ve İhya Faaliyetleri

Darende ve ülkemiz genelinde Sosyal Tesis inşaatları yapıldı. Tohma Irmağı üzerine Köprüler inşa edildi. Mevcut camilerin inşaat işlerine teknik destek verildi.