Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretleri´nin doğup 24 yaşına kadar kaldığı ev, Hulûsi Efendi Vakfı´nın katkılarıyla restore edilerek müzeye dönüştürülüyor.
İlçemizdeki maneviyat önderlerinin, tarihi ve turistik yapıların imar ve ihyasını üstlenen Hulusi Efendi Vakfı, kendini insanlığa ve hizmete vakfedip, gerçek manada tasavvufun insanlığa hizmet olduğunu örnek ahlakıyla gösteren mutasavvıf Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi´nin Hacılar Şeyhli Mahallesi´nde 1914 yılında Dünya´ya geldiği evin restorasyonunu yaparak müzeye dönüştürüyor.
Ahşap ve taş işçiliğinde başarılı işlere imza atan ve ülkemizin en nadide eserlerini ilçemize kazandıran Vakıf, kerpiç mimarisine de aynı anlayışla dokunarak yıkılmaya yüz tutmuş tarihi kerpiç evi, estetik bir müzeye dönüştürerek ilçemize kazandırıyor.
Hulusi Efendi Vakfı tarafından yapılan açıklamada, 24 Ağustos Cumartesi günü ilçe protokolünün ve vatandaşların geniş katılımıyla müzenin açılış merasimi yapılacağı belirtildi.
Hacılar Şeyhli Mahallesinde düzenlenecek törene tüm hemşehrilerin davet edildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi;
?Hulûsi Efendi 12 Ağustos 1914 tarihinde Hacılar Şeyhli Mahallesinde, Seyyidler sokağında 53 nolu hanede dünyaya teşrif etmiştir. Babası Hatip Hasan Feyzi Efendi Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-î Veli Hazretleri´nin neslindendir. Dolayısıyla Hulûsi Efendi Hazretleri, 12. kuşaktan Şeyh Hamid-î Veli Hz.´nin, 36. kuşaktan Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)´in soyundandır. 14. yüzyılda Darende´yi şereflendiren Şeyh Hamid-î Veli Hazretleri´nin sülalesi öncelikle Zaviye Mahallesinde iskân edilmişlerdir. Sonraki tarihlerde Nakibü´l-Eşraf Kaymakamlığı maharetiyle; Anadolu´daki iç isyanlardan, yağma ve ayaklanmalardan zarar görmemeleri için daha korunaklı olması bakımından Hacılar Şeyhli Mahallesinde muhafaza edilmişlerdir. Şeyh Hamid-î Veli Camiinin Mütevelliliği ve İmam-Hatipliği bu aile tarafindan yürütüldüğü için, gerek Zaviye Mahallesinde gerekse Hacılar Şeyhli Mahallesinde yaşamlarını devam ettirmişlerdir. Hulûsi Efendi´nin çocukluk ve gençlik yıllarının 24 senesi Hacılar Şeyhli Mahallesinde geçmiştir. 1938 yılında Hulusi Efendi´nin evlenmesi sebebiyle Zaviye Mahallesine taşınmışlardır.? denildi.
Aslına uygun restorasyon yapıldığı belirtilen açıklamada, ?Hacılar Şeyhli Mahallesi Darende´nin eskiden beri bilinen meskûn mahallerinden biridir. 19. yüzyıl kayıtlarına göre Hacılar Şeyhli Mahallesinde 55 hane bulunmaktadır. Günümüzde ise halen 25 hanede, 90 nüfus yaşamaktadır. Şeyh Hamid-î Veli Hazretleri neslinden olan Halveti meşayıhlarından Şair Salih Nihani ve aile efradının kabirleri de Hacılar Şeyhli Camii Haziresindedir. Ayrıca Hulusi Efendi´nin ismini aldığı amcası âlim Ömer Osman Hulûsi Efendi´nin mezarı da Salih Nihanî´nin kabri civarındadır. Şeyhli Mahallesindeki 53 nolu hane Hulûsi Efendi Hazeretleri´nin doğduğu ev olması hasebiyle, Vakfımız tarafından aslına uygun olarak restore edilerek muhafaza edilmiş ve ziyaretçilere açılmıştır.? bilgileri verildi.
Müzenin içeriği hakkında ise şunlar kaydedildi;
?Hulûsi Efendi´nin Doğduğu Ev; dış kısımda marangozhane ve tandırlık; iç alanda alt kat iki oda ve üst kat iki oda olmak üzere 6 bölümden müteşekkildir. Alt katta Hulûsi Efendi´nin doğduğu oda ve mutfak, üst katta ise sohbet odası ve aile efradına ait oda yer almaktadır. Restorasyon çalışmalarında binanın aslına uygun olarak 100 yıl önceki iç ve dış kerpiç duvarları yeniden çamur ile sıvanmıştır. Bina içerisindeki odaların tavanları yenilenirken orijinal ardıç mertekler döşenmiştir. Binanın dış kenarlarındaki zemin üstü belli bir alan Darende taşıyla kaplanmıştır. Çatısı ise Osmanlı kiremidi ile örtülmüştür. Bahçenin ve binanın girişlerindeki kapı kemerleri; Darende yöresine ait mermerden el işçiliğiyle süslemeli olarak imal edilmiş olan eski Darende kapılarıyla taçlandırılmıştır. Ahşap dolap ve diğer unsurlarda orjinaline uygun malzemeler kullanılmıştır. Pencere korkulukları dövme, birbirine geçmeli kare demirlerdir. Saçaklar orjinaline uygun olarak çam ağacından üretilmiştir.?