Hiçbir ücret almadan yarım asır Darende’ye hizmet eden Yüksek Mimar Mühendis Şerif Ali Akkurt vefat etti

Hiçbir ücret almadan yarım asır Darende’ye hizmet eden Yüksek Mimar Mühendis Şerif Ali Akkurt vefat etti
Gündem 21.06.2021 11:58:00 6435 1

Yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları sebebiyle bir süredir hastanede tedavi gören Akkurt vefat etti.

Darende’ye birçok hizmeti bulunan, Osman Hulusi Efendi’nin mimarını evinde ziyaret eden Hamid Hamidettin Ateş Efendi vefakâr dost hakkında şunları kaydetmişti.

“Şerif Ali Bey´in, Somuncu Baba´ya hizmet aşkı, Hulusi Efendi Hazretlerine olan muhabbeti hiçbir zaman eksilmedi. Hulusi Efendi Vakfı´nın hizmetlerinde her zaman bir vakıf insanı olarak görev aldı, örnek eserler meydana getirdi. Balaban´daki Şeyh Abdurrahman Erzincâni Camii, Somuncu Baba Camiinin önündeki havuz projesi, Aşağıulupınar Dört Minareli Büyük Cami projesi, Özel ilköğretim bi­na­sı, İmam Hatip Lisesi ve İlahiyat binası projelerinde yapmış olduğu katkı ve hizmetler takdire şayandır” dedi

Yıllardır Darende’ye gönüllü olarak hizmet eden Şerif Ali Bey, tüm mal varlığını Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı’na bağışlayarak Osman Hulusi Efendi’ye olan sevgisini, büyüklere olan muhabbetini hayatının son anında dahi göstermiştir.

Çavuşbaşı Aşağı Baklacı Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Aşağı Baklacı Mezarlığına defnedilen Akkurt, geride bıraktığı eserler ile ebedi olarak hayırla yadedilecektir. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine Cenab-ı Allah’tan sabır diliyoruz.

Özgeçmişi:

1932 yılında Burdur’da dünyaya gelen Şerif Ali Bey, 1959 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun oldu. 1960 yılında yedek subay olarak geldiği Sivas’ta çeşitli projelerde görev aldı. Sivas’ta tanıştığı Darendeli Mimar Yücel Sarı ile birlikte ilk kez Darende’ye geldi ve Osman Hulusi Efendi ile tanıştı.

İlk projem dediği Balaban Abdurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi’nin mimarlığını yaptı. 1963 yılında temeli atılan, beşgen mimarisi ve minaresi ile dikkatleri çeken Camii’nin projesi, ülkemizde modern cami projeleri alanında birçok üniversitede ders olarak okutuldu.

Osman Hulusi Efendi’nin dernek başkanlığını yaptığı, Cami, Okul ve Kur’an Kursu projelerine destek verdi. Osman Hulusi Efendi’nin vefatından sonra Hamid Hamidettin Ateş Efendi’nin başkanlığını yaptığı Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı’nın inşaat projelerinde yer aldı.

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi’nin 1990-2000 yılları arasındaki restorasyon çalışmalarında görev yaptı. 2002 yılında temeli atılan Ek Cami bölümü ve 2009 yılında temeli atılarak 2013 yılında açılışı yapılan Yeni Cami bölümlerinin mimarlığını yaptı.