Hayati İnanç, 'Darende’de olmak, bizim için büyük bir şeref büyük bir devlet”

Hayati İnanç,
Gündem 22.09.2020 12:16:00 3927 0

Araştırmacı-yazar Hayati İnanç, Malatya programı kapsamında tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü ilçemizi ziyaret etti.

Belgesel programı çekimi için kente gelen İnanç ve beraberindeki heyet, Somuncu Baba Külliyesi’ni ve Tohma Kanyonu’nu gezerek yetkililerden bilgi aldı.

İnanç, Hulusi Efendi Vakfı yöneticileri eşliğinde Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerinin türbelerini ziyaret ederek burada dua okudu.

Ziyaret sonrası camii avlusunda gazetemiz muhabirine değerlendirmelerde bulunan araştırmacı-yazar Hayati İnanç, Külliye için asil milletin kalbinin attığı yer olduğunu söyledi.

“Burada dinimize, tarihimize, kültürümüze bağlılığımızı tazeleriz”

Darende’nin çok özel bir yer olduğunu kaydeden İnanç, “Burası asil milletimizin kalbinin attığı yerdir. Burada dinimize, tarihimize, kültürümüze bağlılığımızı tazeleriz. Buradaki her detay her taşı, içtiğimiz bir yudum su dâhil size sizi hatırlatır. Tıpkı aynaya bakmış gibi oluruz kendimizi görürüz. Yer altı zenginliklerini ihmal etmek milletin canına kastetmekle eş anlamlıdır. Burası o nadide yerlerden bir tanesidir. Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocası Akşemsettin onun hocası Hacı Bayram-ı Veli onunda hocası Somuncu Baba Hazretleri. Burada işte o manevi havayı teneffüs ediyorsunuz. Burada tekrardan kökleriniz ile irtibat kuruyorsunuz. Bilinir ki en büyük öksüzlük köksüzlüktür. Hamdolsun köksüzlük bizim için söz konusu değil ama unutma ihtimali var mı var. İşte burada hatırlama ve tazeleme fırsatı buluyoruz. Burası çok özel bir yer.” dedi.

“Burası maddi manevi arınma vesilesi”

Bütün milletin buradaki manevi havayı mutlaka teneffüs etmesi gerektiğini dile getiren İnanç, “Görüyoruz ki buraya çok güzel bakılmış. Allah nazarlardan saklasın. Elinizde mercimek kadar çöp olsa atacak cesaretiniz kalmıyor, her taraf pırıl pırıl edilmiş. Burası maddi manevi arınma vesilesi. Elhamdülillah burayı tanıma fırsatımız oldu. Çok şükür kabul ediliyoruz, misafir ediliyoruz.  Bu bizim için devlet tabi ki büyük bir şeref. Bütün milletimizin evladını özellikle gençlerini buraya gelip görmelerini, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerini tanımalarını, hayat hikâyelerini dinlemelerini, irtibatı tazelemelerini istiyoruz. İşte geldik gidiyoruz. Dededen toruna yazılan mektubu aktarmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

“Cenab-ı Allah fırsat verdi Hulusi Efendi’yi TRT’de yâd ettik”

İnanç, Hulusi Efendi Hazretleri’ni divanını yıllar önce okuduğunda çok etkilendiğini anlatarak son olarak şöyle konuştu;

“Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretleri’nin divan şairliğinden haberimiz oldu. Biz malum şiirle ilgiliyiz. Hulusi Efendi’nin divanı elimize geçti. Çok lezzetli şiirlerdi. Çokça okuduk, meşk ettik. Cenab-ı Allah fırsat verdi TRT de canlı bir programda Hulusi Efendi Hazretlerini yâd etme imkânı bulduk. Öyle bir muhabbet, yakınlık hâsıl oldu. Klasik üslupta hem de bir divan şiirinin 1990 yılında vefat eden hem de bir gönül sultanı tarafından yaşatıldığını görmek, göstermekte çok manidar idi. Hamdolsun daha öncede gelmiştim ama bugünde nasip oldu. Dua talebimi tekrar ediyorum.”

Röportaj sonrası İnanç, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile bir süre görüşerek sohbet etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Gürkan, “Hak ve hakikat dostlarının mekânı Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerinin Türbe ve Külliyesi’ni ziyaret ettik. Bizi muhabbetle kucaklayan Darendelilere teşekkür ediyorum.” dedi.

Hulusi Efendi Vakfı tarafından misafir edilen İnanç ve beraberindeki heyet, ilçemizdeki tarihi ve doğal güzellikleri gezdi.

Program sonunda Hulusi Efendi Vakfı Genel Müdürü Orhan Dinç, ziyaretlerinden dolayı İnanç ve beraberindeki TV yapımcılarına teşekkürlerini bildirerek, vakıf yayınlarından hediye etti.