Hafızlık öğrencilerine mûsikî eğitimi verildi

Hulusi Efendi Erkek Yatılı Kuran Kursu’nda eğitim gören 65 hafız adayına mûsikî eğitimi verildi.

Hafızlık öğrencilerine mûsikî eğitimi verildi
Gündem 13.08.2024 08:21:00 1564 0

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu sanat yönetmeni Yüce Gümüş ve ekibi tarafından, Hulusi Efendi Erkek Yatılı Kuran Kursu’nda eğitim gören 65 hafız adayına mûsikî eğitimi verildi.

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı’nın misafiri olarak ilçemize gelen Gümüş ve ekibi, ilçe müftülüğüne bağlı Hulusi Efendi Erkek Yatılı Kuran Kursu’nda eğitim gören 65 hafız adayına, bir hafta boyunca mûsikî, güzel konuşma, meşk, ritim atölyesi, diksiyon ve müezzinlik eğitimi verdi.

Konuyla alakalı gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan sanat yönetmeni Yüce Gümüş, ecdadın mûsikîyi; Allah ve resulünü ve dahi din-i İslâm’ı anlatmak ve aktarmak için kullandığını söyledi.

Gümüş, medeniyetimizden esinlenen meşk sisteminin temelde olduğu mûsikî üzerinden medeniyet aktarma çalışmalarını gerçekleştirdiklerini anlatarak, “Bizim medeniyetimiz mûsikîyi Allah ve resulünü dahi din-i İslâm’ı anlatmak ve aktarmak için kullanmış. Bu önemli ve tesirli bir eğitim vasıtasıdır. Bazı âlimler, insanın ruhuna ve bedenine hitap ettiği için diğer öğrenim araçlarından çok daha kalıcı olduğunu ifade ederler. Biz bunu sahada çok gördük, çalışmalarımızın ana unsurunu mûsikî ihtiva ediyor. İlahiler öğretmek kaydıyla çocuklarımıza manevi bilgiler öğretmeye gayret ediyoruz. Böylece öğrendikleri bilginin çok daha kalıcı olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

“Allah dostlarının eğitim metotlarını örnek alıyoruz”

Modern araştırmalarda ve kadim öğretilerin ışığında eğitim verdiklerini kaydeden sanat yönetmeni Gümüş, “Biliyorsunuz Anadolu’yu mayalayan örneğin Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretleri gibi Allah dostları var. Hepsinin kuvvetli öğretilerinden, öğretim araçlarından bazıları da malumunuz olduğu üzere şiir, edebiyat ve mûsikî olmuştur. İşte biz onların yaptıklarını taklit ediyoruz. Bu işin aslını teşkil eden  mekânlarda da bu işi gerçekten yapmak bizim için çok büyük bir önem arz ediyor. Çünkü mekânın da öğrenim üzerinde çok büyük bir önemi olduğu modern araştırmalarda ve kadim öğretilerimizde mevcuttur. Çocuklara eğitim verirken bizde buradan hem öğreniyoruz hem de istifade ediyoruz.” diye konuştu.

Gümüş, bir haftalık eğitimle hafız adaylarına destekleyici bilgi, beceri ve eğitim verdiklerini aktararak “Hafız adayı arkadaşlarımıza burada günde 5-6 saate yaklaşan ve bir kısmı mûsikî bir kısmı da diksiyon ve müezzinlik olmak üzere eğitimler verdik. Ayrıca işitsel eğitime dayanan bazı çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan iki tanesi meşk ve ritim. Çocuklara doğrudan ilahi öğrettiğimiz dersler var, biz bunlara meşk dersi diyoruz. Diğer derste ise ritim atölyesi, biz burada evlatlarımıza Türk müziği ritim enstrümanlarını talim ettiği ritim dersleri veriyoruz. 3’üncü dersimizde diksiyon eğitimi alıyorlar. Son olarak Kur’an-ı Kerim ve ilahi eğitimleriyle derslerimizi tamamlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Sadece müzikle aktif olan beynin bazı bölümleri var”

İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu sanat yönetmeni Yüce Gümüş, son olarak şunları söyledi, 

“Bu eğitimlerin çocuklara nasıl bir fayda sağlayacağını merak edenler olacaktır. Beynimizin bazı bölümleri müzik ve sanatla aktif hale gelebiliyor. Yani siz bu çalışmalarla ilgilendiğiniz zaman beynin bazı bölümlerinin aktif hale gelmesinin yanı sıra diğer aktif bölümleri de destekliyor. Yani müzikle harekete geçirdiğiniz bölüm, matematik becerisini de destekliyor, güzel konuşma becerisini de destekliyor. Yani biz beynimizi tam anlamıyla kullanmak istiyorsak farklı alanlarda çalışma yapmamız gerekiyor. Çocuklarımızın aldığı bu eğitimlerin hayatı boyunca faydasını göreceğinden şüphemiz yok. İşitsel bilgi her zaman çok daha kalıcı oluyor. Hafızlık dediğimiz veyahut hafızlarda hayal ettiğimiz seviye, işitsel kabiliyeti yüksek çocuklarda görülür. Kur’an’ı herkes ezberler ama Peygamber Efendimiz “Kur’an-ı Kerim’i güzel seslilerden dinleyin.” demez mi? Herkesin hafız olmasında hiçbir sıkıntı yok. Bizim burada verdiğimiz eğitim, tam olarak işitsel öğrenimi destekleyecek ve artıracak olan çalışmalardır.”