Gönül Sultanlarına ziyaretçi akını

Tarihi özelliğinin yanı sıra manevi atmosferi ve doğa turizmiyle dikkatleri üzerine çeken Somuncu Baba Külliyesi, Kurban Bayramı dolayısıyla görülmemiş bir yoğunluk yaşıyor.

Gönül Sultanlarına ziyaretçi akını
Gündem 26.08.2018 08:10:36 1220 0

Tarihi özelliğinin yanı sıra manevi atmosferi ve doğa turizmiyle dikkatleri üzerine çeken Somuncu Baba Külliyesi, Kurban Bayramı dolayısıyla görülmemiş bir yoğunluk yaşıyor.

Anadolu´da inanç turizminin önemli noktalarından olan ve yılda 1 milyona yakın yerli ve yabancı turisti konuk eden Külliye, hemen yanı başındaki Tohma Kanyonu ile 9 günlük bayram tatilini değerlendirmek isteyen misafirlerine güzel bir tatil imkânı sunuyor.

İlçe merkezinde doğal kayalık ve Tohma Çayı´nın hemen yanı başında turistlerin akın ettiği Somuncu Baba Külliyesi´nde, "Allah dostu, gönül ereni" olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri´nin türbesinin yanı sıra Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi´nin kabri, Yeni Cami, Özel Somuncu Baba Müzesi, Şeyh Hamid-i Veli Kütüphanesi, Balıklı Kuyular ve Balıklı Havuz yer alıyor.

Külliyedeki manevi mekânları ziyaret edenler, doğal güzelliklere de hayran kalıyor. Külliyeyi de içerisine alan Tohma Kanyonu´nu görme fırsatı bulan ziyaretçiler, mesire alanlarında piknik yaparken, tırmanış, yüzme, trekking gibi çeşitli doğa sporlarını da gerçekleştiriyor.

Sivas´tan gelen bir ziyaretçi, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Manevi atmosferi ile dillere destan Somuncu Baba Külliyesi´ne bayram tatilini fırsat bilip ailecek geldiklerini söyledi.

?Buraya gelen gül kokusuyla karşılanıyor?

Uzak yakın demeyip buradaki manevi havayı herkesin teneffüs etmesi gerektiğini belirten ziyaretçi, ?Buraya geldiğim de gül kokusu hissettim. O kokuyu içinize çektiğiniz zaman kalbiniz huzurla atıyor ve rahatlıyorsunuz. Dışardaki yaşadığınız bütün olumsuzluklar gidiyor ve size bir huzur veriliyor. Buraları dolduran bunun farkında olan insanlar. Külliye ziyaretinde Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hz´lerinin türbelerinde dua edip namaz kıldığımda çok farklı duygular hissettim. Burası farklı bir yer, gönüllere hitap ediyor.? dedi.

Adıyaman´dan gelen Din Kültürü Öğretmeni Bayan Karaca ise buraya gelen insanların gördükleri güzelliklere hayran kaldığını ifade etti.

Mükemmel temizliği ile huşu içinde ibadet ettiğini kaydeden Karaca, ?Ben daha önce böyle bir kalabalığı bir arada görmedim. Külliye´nin çok güzel bir manevi atmosferi var. Huşu içerisinde ibadetimizi gerçekleştirdik. Her yer şaşırtıcı derece tertemiz. Günümüzde insanlar maneviyattan uzaklaştığı bir gerçek. Durum böyleyken insanların maneviyata yaklaşmaları adına bu tarz yerleri özellikle burayı mutlaka ziyaret etmelerini öneririm. Artık insanlar maddi yaşıyorlar, daha fazla haz odaklıyız. Bu tarz yerler insanları birazcık daha dünyadan uzaklaştırıyor. Daha bir kendini dinlemeye fırsat buluyorsun. Umarım insanlar buralara gelerek bu manevi havayı teneffüs etme şansları olur.? diye konuştu.

?Sosyal medyadan duydum da geldim?

Sosyal medyadan duyan ve bayram tatili için en güzel yerlerden biri olduğunu ifade eden bir başka misafir ise maneviyatı insanı derinden etkileyen bir yer. Doğası kanyonları şelalesi ve Kudret Havuzuyla burası çok etkileyici bir yer. Herkesin buraya vakit ayırıp keşfetmesini isterim. Her Cuma burada namaz kılıp dua ediyorum. Harika bir külliye ve insanı etkileyen havası var.? şeklinde konuştu.