Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali başladı

Darende Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali, kortej yürüyüşü, toplu sünnet ve açılış programlarıyla başladı.

Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali başladı
Gündem 25.08.2023 14:55:00 2202 0

Darende Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali, kortej yürüyüşü, toplu sünnet ve açılış programlarıyla başladı.

İlçemizde bu yıl 70.’incisi gerçekleştirilen "Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali" etkinlikleri kapsamında toplu açılış, temel atma ve sünnet töreni düzenlendi.

Hükümet Konağı önünde toplanan ilçe protokolü ve vatandaşları, Mehter Takımı eşliğinde Hacı Hasan Akyol Çarşı Meydanına kadar kortej yürüyüşü yaptı.

Festival kapsamında gelen, Malatya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı, sünnet olan çocuklara ve aileleri için burada kısa bir gösteri sundu.

Toplu açılış ve temel atma töreninde konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, memleketi Darende’de olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali’nin hayırlı olmasını diliyorum. ” dedi.

İlçe Kaymakamı Ökkeş Safa Türkoğlu da sünnet şölenin festivalin bir parçası olduğuna değinerek, “Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali’nin sadece bir spor organizasyonu değil, aynı zamanda Darende’mizin kültür ve geleneklerine sahip çıkmak ve manevi temellerini ayakta tutmak adına önemli bir etkinliktir.” dedi.

“Güreş tarihimiz Osmanlı’ya kadar dayanmaktadır”

Belediye Başkanı İsa Özkan, yaptığı konuşmada depremden dolayı festivalde kısıtlamaya gidildiğini anlatarak, tarihi Osmanlıya kadar dayanan bu geleneği belediye olarak sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

70. Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali etkinliklerine kortej yürüyüşü ile başladıklarını kaydeden Özkan, "Zengibar Güreşlerinin tarihi elimizdeki belge ve görsellere göre Osmanlı’ya kadar geçmişi olduğunu görüyoruz. Bu köklü karakucak güreşleri bizim ata sporumuzdur. Bizden önce gelen nesil kendi şartlarında buraya kadar getirmiş. Bizde bu görevde olduğumuz müddetçe bu bayrağı en güzel yerlere getireceğiz. Festivaller bizim için çok önemli, hemşehrilerimiz bu vesile ile sıla-i rahim yaparak eş ve dostlarını görüyor. Bu anlamda çok önemsiyoruz. Depremden dolayı festivalin eğlence ve konser bölümlerini iptal ettik.” dedi.

 Konuşmaların ardından kurban kesilerek dua edildi.

Etkinliğin ikinci bölümünde Zaviye Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Ahmet-Gülbahar Çokyaşar Mahalle Konağı’nın açılışı yapılarak kurdelesi kesildi.

Törenin ardından festival kapsamında 75 çocuğun erkekliğe ilk adım attığı sünnet şöleni gerçekleştirildi.