Geleceğin tarım merkezi ?Başdirek?

İlçemizin 10 kilometre kırsalında ve Elbistan yolu üzerinde bulunan Başdirek Mahallesi, Gökpınar Suyundan faydalanmasıyla birlikte tarımda önemli bir merkez oluyor.

Geleceğin tarım merkezi ?Başdirek?
Gündem 30.11.2018 18:53:35 2461 0

İlçemizin 10 kilometre kırsalında ve Elbistan yolu üzerinde bulunan Başdirek Mahallesi, Gökpınar Suyundan faydalanmasıyla birlikte tarımda önemli bir merkez oluyor.

Toplam 100 bin dekar araziye sahip mahallede 20 bin dekar sulu tarım yapılırken,  geriye kalan 80 bin dekar alan da ise susuz tarım yapılmakta.

Konuya ilişkin gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan mahalle muhtarı Mehmet Yıldırım, Gökpınar Sulama Suyundan faydalanılmasıyla birlikte, 3 yıldır ekimi yapılan şeker pancarı, patates, mısır ve ayçiçeğinde beş yıl içerisinde Başdirek´in önemli bir tarım merkezi olacağını söyledi.

?Darende´nin en kıymetli tarım arazileri olacak?

Yüksek kapasiteli ticari ürünlerin yetiştirilmesinde 1300 rakımda bulunan mahalle arazilerinin önemli bir detay olduğuna değinen Yıldırım, ?Mahallemize su verilmesiyle birlikte çiftçiler komple makina ve ekipman revizyonuna gitti. Burada traktör sayısı 5 idi şimdi 30 civarında yeni modern traktör oldu. Çiftçiler sulama ekipmanları anlamında 10 milyon civarında yatırım yaptı. Yeni hatlar ve sulama sistemleri kuruldu. Sulamanın yapılması ile hububat da verim 10 kat arttı ve çeşit iki katına çıktı. Buralı olan dışarda yaşayan iş adamı hemşehrilerimiz şu an ciddi anlamda yatırım yapmaya başladı. Yine göçün önüne geçti tekrardan kentten köye dönüşe neden oldu. Herkes uzun yıllardır yatan kendi toprağını işlemeye başladı. Önümüzdeki 10 yıl içinde burası Darende´nin en kıymetli verimli toprakları olacak. Bu topraklar asırlardır işlenmedi ve ilk defa endüstriyel tarıma açılıyor. İklim ve toprak yapısından dolayı burada yerli tohum üreten firmalar var. Birkaç yerli ve milli tohum üretimi burada gerçekleştirildi. Mısır ve ayçiçeği üretimi için denemeler yapıldı, gelecek yıl ciddi oranda üretim aşamasına geçilecek.? dedi.

Yıldırım, son olarak, sulanabilir alanların artmasıyla birlikte tarımında hızla büyüdüğünü kaydederek, pancar ve patates üretiminde bölgenin en kaliteli ve en yüksek veriminin elde edildiğini aktardı.