Fikir adamı ve yazar Süreyya Sırma, Darende’yi gezdi

Fikir adamı ve yazar Süreyya Sırma, Darende’yi gezdi
Gündem 12.09.2022 14:02:00 2786 0

İslam tarihçisi, fikir adamı ve yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ve beraberindeki heyet, ilçemizde ziyaret ve temaslarda bulundu.

Beraberindeki bir grupla ilçemizi gezen Sırma, Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamid Hamidettin Ateş’e ziyarette bulundu.

Ateş, ziyaretten duyduğu memnuniyetini ileterek Sırma’ya, Prof. Dr. Nihat Öztoprak tarafından neşredilen 4 ciltlik “20. Yüzyıl Mutasavvıf Divan Şairi Seyyid Osman Hulusi Efendi Divanı” adlı eseri hediye etti.

 Sırma ve beraberindeki heyet daha sonra Somuncu Baba Külliyesi’ni gezerek burada gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Profesör Sırma, daha önce Darende’ye gelmediğine çok üzüldüğünü dile getirerek, “İslam’ın gittiği yerlerde tebliğde bulunan büyük zatları ziyaret etmek lazımdır. Sahabeyi kiram Güney Afrika’ya kadar gitmiş. Bir sahabemizin Tunus’un Karivan şehrinde kabri bulunuyor. Tabii ki o sahabenin izinden giden orada Allah’ın çok güzel kulları var. Burada da Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretleri medfun. Büyüklerin yolundan gidenlere ne mutlu. Cenab-ı Allah, buraları imar ve ihya eden, emeği bulunan herkesten razı olsun. Keşke daha önceleri bu kutlu beldeye gelebilseymişim.” diye konuştu.

 

İhsan Süreyya Sırma

İlâhiyatçı, tarihçi, gezi yazarı. 10 Temmuz 1944, Pervari / Siirt doğumlu. İlkokulu Pervari’de bitirdi. Siirt Lisesi (1962) ve Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1966) mezunu. Üniversite öğrenimi sırasında, bir süre Batman’da, Türk Petrolleri’nde işçi, bir süre de Diyanet İşleri Başkanlığında memur olarak çalıştı. Fakülteyi bitirdikten sonra Siirt Lisesi’ne öğretmen olarak atandı. 1967’de kazandığı bursla Fransa’ya giderek İslâm tarihi alanında doktora (1973) yaptı.

Doktora çalışmaları sırasında, Arapça öğrenmek için bulunduğu Tunus’ta Zeytuna Üniversitesi’nde sosyolog Fadıl b. Aşur’un derslerine de (1969-70) katıldı. 1973-74 öğrenim yılında Erzurum Yüksek İslâm Enstitüsü’nde İslâm tarihi öğretmenliği yaptı. 1974’te Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde İslam tarihi doktoru olarak (1974) görev aldı. Doçentliğe (1980) ve profesörlüğe (1989) yükseldi. 1993 yılında Sakarya Üniversitesine geçti ve 1995 yılında emekli olana kadar bu üniversitenin İlâhiyat Fakültesi’nde İslâm tarihi öğretim üyeliği yaptı. 1995-97 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanlığı görevinde bulundu. Çalışmalarını bir süre Viyana İslam Üniversitesi’nde, sonra yurda dönerek İstanbul’da sürdürdü.

Makaleleri, 1979 yılından başlayarak Yeni Devir, Millî Gazete, Bilgi ve Hikmet, Zaman, Yeni Şafak, İslâm, İslâm Mecmuası, Yeni Dünya, İlim ve Sanat, Kadın ve Aile, İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü, Tarih ve Toplum, Diyanet gibi gazete ve dergilerde yer aldı. Kanal 7 televizyonunda dört yıl Seyahatnâme adıyla tarih programları yaptı. İslâm tarihi araştırmalarının yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışında verdiği konferanslarla tanınan Sırma, ulusal ve uluslararası birçok konferansa katılarak bildiriler sundu. Muhammed Hamidullah’tan Makaleler adlı çevirisi ile 1986 Türkiye Yazarlar Birliği Çeviri Ödülünü kazandı.