Hizmetler çağın ötesine taşıyacak

Hizmetler çağın ötesine taşıyacak

Hizmetler çağın ötesine taşıyacak
Gündem 6.05.2010 09:49:00 1821 0

“İnsan odaklı çalışmalar, çağın ötesine taşıyacak”

Darende’yi ziyaret eden eski Kültür ve Turizm Bakanı Gökhan Maraş, Somuncu Baba Külliyesi ve civarını gezdi. Ülkemizin inanç turizmindeki önemli durak noktalarından birisi olan Darende’deki tarihi ve kültürel eserleri inceleyen Maraş, “Burada insanların sosyal ve toplumsal faydası gözetilerek güzel çalışmalar yapıldığını gördük. Bunlar Cumhuriyetimizin ayaklarını yere değdiren eserlerdir. Ayakları yere değmeyen hiçbir binayı ayakta tutma şansınız yoktur. Bu ve benzeri vakıfların insan odaklı çalışmaları devletimizi geleceğe, çağın ötesine taşıyacaktır” dedi.

Serbest Avukatlık yapan ve halen Kırşehir Baro Başkanlığını yürüten Gökhan Maraş, Elbistan’da eczacılık yapan Sadettin Demirci’yle birlikte Darende’yi gezdi. Ziyaret ettiği Somuncu Baba Külliyesi ve civarının imarıyla ilgilenen Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş’in mihmandarlığında yapılan çalışmaları inceleyen eski bakan, doğal ortamla uyumlu güzel bir düzenleme yapıldığına dikkat çekti. Vakfın kültürel değerlere büyük önem verdiğini, ortaya konan eserlere bakarak rahatlıkla görülebildiğine dikkat çeken Gökhan Maraş, Darende tanıtım merkezinin yörenin ve milletimizin kültürel dokusunu yansıttığını bildirdi. Eski bir Kültür Bakanı olarak bazı illerde dahi olmayan tanıtım merkezinin herkesin kendi değerleri ve ilgi alanından bir şeyler bulduğu bir müzeye dönüştürülmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Gökhan Maraş, Darende’de türbesi bulunan Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli’nin, Osmanlı’yı cihan devleti haline getiren, en önemli maneviyat ve kültür unsurlarından biri olduğunu ifade etti. Maraş; “O kadar güçlü temeller atmışlar o kadar tevazu göstermişler ve kendilerinden verip hiç bir şey talep etmeden çalışmışlar ki, imparatorluk bugün hala devam ediyor desek yeri var. Bizim 1924’de ilan ettiğimiz Cumhuriyetimiz Osmanlı devletinin topraklarının bir parçası üzerinde devam eden yeni devletimizin adıdır. Devletimiz, Allah’ın izniyle kıyamet kopana kadar ayakta duracaktır. Yeryüzündeki bütün Müslümanların kılıcı olmaya, onların dünya milletlerinin şerefli bir üyesi olarak yaşamaya devam edebilmesi için umut olması ve bu devletin ayakta durması çok önemlidir. Bizim devletimiz, yeryüzündeki bir buçuk milyarlık İslam dünyasının haçlı dünyasının karşısında hür ve müstakil yaşayabilmesinin yegâne teminatıdır. Dünyada askeri gelişmesi, ekonomisindeki çeşitliliği, bilgi birikimi, tarihi ve geleceği açısından bu kadar önemli bir İslam devleti maalesef yoktur. Ekonomik anlamda bugün bize en yakın İslam devletiyle bizim aramızdaki ekonomik gelişmişlik mesafesi en az elli yıldır” dedi.

Hulusi Efendi Vakfı’nın milletimize kazandırdığı güzel hizmetlerini görmekten büyük mutluluk ve huzur duyduğunu belirten Maraş; “Bunlar Cumhuriyetimizin ayaklarını yere değdiren eserlerdir. Ayakları yere değmeyen hiçbir binayı ayakta tutma şansınız yoktur. Bu ve benzeri vakıfların çalışmaları devletimizi geleceğe, çağın ötesine taşıyacaktır. Vakfın çalışmalarının gelişmesini Yüce Rabb’imizden temenni ediyorum. Özellikle Somuncu Baba Kütüphanesi’ndeki yazma eserler bugünkü Türkçe’ye çevrildiğinde, kültür hayatımıza bir gelişme katacaktır. Külliyeyi son derece temiz, bakımlı olarak gördüm” diye konuştu.

Darende’nin, Türkiye’mizin şanslı yörelerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Gökhan Maraş sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Darende’yi beklentilerimin çok çok üstünde buldum. Buraları gezip de hayran kalmamak elde değil. Ayrıca Darende, gerek cihan devleti olan Osmanlı İmparatorluğunda gerekse de günümüzde, ön planda olan çok önemli isimleri bağrından çıkarmıştır. Darendeli çok sayıda dostum da var. İnşallah buradan devletimizi çağın ötesine taşıyacak insanlar gelmeye devam edecektir. Milletimize kazandırdığı hizmetlerinden dolayı Hulusi Efendi Vakfı’nın çok muhterem başkanı H. Hamidettin Ateş’i tebrik ediyor ve bu güzel çalışmaların artarak devam etmesini diliyorum”


Anahtar Kelimeler: