Ödül Cumhurbaşkanı Gül’den

Ödül Cumhurbaşkanı Gül’den

Ödül Cumhurbaşkanı Gül’den
Gündem 13.02.2008 14:34:00 3251 0

Kültür Bakanlığı’nın 2007 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi, Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı hemşehrimiz Prof. Dr.Metin Sözen’e verildi.

Sahnede Devlet Çok Sesli Korosunun yeraldığı Tören, 18 Ocak 2008’de saat 17.00’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Bakanı Ertuğrul Günay’ın evsahipliğini yaptığı Tören’e Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM Eski Başkanı Bülent Arınç, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve üyeleri, Anadolu’nun dört bir yanından gelen ÇEKÜL Vakfı mensupları, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsın Aydınuraz, çok sayıda sanatçı ve Metin Sözen’in dost ve yakınları katıldı.

Kültür Bakanlığı’nın 2007 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi, Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı hemşehrimiz Prof. Dr. Metin Sözen’e verildi.

Sahnede Devlet Çok Sesli Korosunun yeraldığı Tören, 18 Ocak 2008’de saat 17.00’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Bakanı Ertuğrul Günay’ın evsahipliğini yaptığı Tören’e Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM Eski Başkanı Bülent Arınç, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve üyeleri, Anadolu’nun dört bir yanından gelen ÇEKÜL Vakfı mensupları, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsın Aydınuraz, çok sayıda sanatçı ve Metin Sözen’in dost ve yakınları katıldı. "Devlet Çok Sesli Korosu" Carl Off’un "Carmina Burana"sı ile başladığı Konser’i, Metin Sözen’in çalışmalarından kesitleri içeren kısa bir belgesel gösterimi izledi

28 yıllık geleneksel ödül

1979’dan bu yana her yıl geleneksel olarak verilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan Prof. Dr. Sözen, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın kurucusu ve başkanı. Aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Sözen’e sanat tarihi alanındaki sürekliliği ve başarıları, bilimsel çalışmaları, pek çok uluslararası konferansta yaptığı sunumlar ve katıldığı bilimsel toplantılarda Türk kültürü ile sanatına yaptığı katkılardan dolayı 2007 yılı ödülü verildi.

Ödül Cumhurbaşkanı Gül’den

Metin Sözen, üzerinde yıldız motifli küre bulunan ödülünü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında Sözen’i tebrik ederek, "Bu vesile ile bir bilincin oluşacağına inanıyorum. Bu bilinç tarihi eserlere sahip çıkma, bu konuda büyük bir şuurun oluşmasıdır." dedi. Gül, yeni yerleşim yerleri kurulurken estetik ve zerafetin bulunduğu yeni bir akımın başlayacağını umut ettiğini ifade etti.

Metin Sözen ise konuşmasında, "İnsanların ve toplumların böyle bir araya gelmeleri "kültür önceliğini" yeni bir gündemin olmazsa olmazına koymaları, Türkiye’nin gelecek umududur.

Türkiye Anayasası doğru yazılacaksa, birinci maddesi ‘Türkiye bir kültür ve uygarlık ülkesidir’ olmalıdır. Bu kültürün her kuşak tarafından paylaşılması gerekir. Bu maddeyi, sadece koymuş olmak için değil; büyük bir uygarlık tarihinin yazıldığı bu ülkeyi baş tacı ettiği için, geleceği için koyacağız. Büyük bir uygarlığın sahibi olan bizlerin, dünya ulusları karşısında farklılığımızın altını çizmesi için koyacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın gittiği ülkelerdeki devlet büyüklerinin, yöneticilerin ellerini sıktığında, biraz ‘acıtmasını’ istiyorum; çünkü biz, tarihi değerlerin kaynağı, aklın ve düşüncenin üretildiği bir uygarlık ülkesinden geliyoruz. Cumhurbaşkanı olarak nezaketle sıktığınız el acıdığı zaman, ‘Bu kişi, uygarlık topraklarına bağlı bir ülkenin Cumhurbaşkanıdır’ hissinin uyandırılmasını isterim; çünkü biz hiçbir şeye ‘boşuna sahip’ olmadık. Bu topraklarda bu kadar direnmemizin bir bedeli var; bizi bu topraklarda tutacak büyüklüklerimiz, değerlerimiz var. Bu topraklarda yaşayan insanları bizden koparmak isteyenler olduğunu düşünenler var. Bilsinler ki, kültüre dayanan bu coğrafyada asla ‘akıl dışı bir gelecek’ olamaz" diye konuştu.

Sözen, bu toprakların altındaki ve üstündeki eserlerin diri kalması, bilimsel verilere göre onarılması ve yaşatılması için gerekli yasal düzenlemelerin de yapılmasını istedi.


Anahtar Kelimeler: